Politiebond ACP

Adviesaanvraag herziene basispolitie-uniform

door: Joop Vogel, voorzitter.

Het is al weer enige tijd geleden dat er nieuws viel te melden over de herziening van het basisuniform voor de Nederlandse Politie. De eerste draagproef leidde vorig jaar tot een groot aantal aanbevelingen en voorstellen ter verbetering. En er is veel verbeterd! Er zijn opnieuw op kleine schaal enkele draagproeven gedaan. Er is aandacht besteed aan de parka en blouson in combinatie met de koppel en het holster. De laatste in combinatie met de houder voor de pepperspray. Nu is het moment aangebroken waarop de politievakorganisaties mogen reageren op het definitieve "advies herziening basisuniform" dat de Raad van Hoofdcommissarissen aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zond. De Politievakorganisatie ACP heeft inmiddels een adviesaanvraag van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ontvangen.

Voordat wij reageren willen we graag de mening van onze leden peilen op de onderdelen waarover de politievakorganisaties overeenstemmings- en adviesrecht hebben. De Politievakorganisatie ACP nodigt u dan ook uit om te reageren op de gedane voorstellen via info@acp.nl of via de fax of een brief.

Het bondsbestuur van de Politievakorganisatie ACP heeft in december 2001 al de uitgangspunten vastgesteld waaraan het vernieuwde politie-uniform wordt getoetst. Voor alle bestuursleden is het geen vraag meer óf er een vernieuwd politie-uniform komt, de vraag was en is hóe deze er komt. Daarbij is het uitgangspunt van de stuurgroep "herziening politie-uniform" overgenomen, dat er een éénvormig uniform moet komen. Dat is volgens ons voor de uitstraling en de herkenbaarheid van de Nederlandse Politie een goede zaak.

De vier toetsingscriteria die de ACP hanteert zijn:
* veiligheid: voldoet het basisuniform aan de vereisten die gesteld kunnen worden aan een veilig uniform, waarin ook veilig gewerkt kan worden? U kunt daarbij denken aan herkenbaarheid en zichtbaarheid, brandwerendheid, maar ook de mogelijkheid om in geweldssituaties veilig te werken;

* gezagsuitstraling: ondanks dat het hier ook over smaak kan gaan, moet het uniform duidelijk vanuit zichzelf gezag uitstralen;
* draagcomfort: het uniform moet als "werkpak" comfortabel zitten, daarom moet het uniform getoetst worden aan duurzaamheids-, veiligheids-, gezondheids-, welzijns- en arbotechnische eisen;
* politie-imago: het uniform moet representatief zijn en bijdragen aan de versterking van het imago van de Nederlandse Politie.

Om u van de laatste ontwikkelingen op de hoogte te brengen, zullen we verschillende onderdelen van het vernieuwde uniform successievelijk langs lopen. Daarbij zijn we niet volledig, omdat we ons met name hebben gericht op de toetsingscriteria die hierboven beschreven zijn.

De tuniek

Veel aandacht is besteed aan de kwaliteit van de stoffen en de pasvorm (dat geldt trouwens voor alle onderdelen van het herziene uniform). Er is gekozen voor het witte overhemd. Bij een tuniek dragen de heren een pet en de dames een hoed. De dames mogen kiezen voor een rok of pantalon en bij de blouse tussen een stropdas of een lavallière. De overjas die bij de tuniek hoort is geschikt voor de zomer en met een losse voering ook in de winter te gebruiken.

Zomertenue

Bij het zomertenue wordt het witte overhemd met korte mouw gedragen. De heren dragen hierbij een stropdas, de dames kunnen weer kiezen uit een stropdas of een lavallière.

Parka en blouson

De parka en blouson zijn voorzien van retro-reflecterend materiaal op de manchetten en een flap op de rug met het opschrift "Politie". Voor nachtelijke operaties is het retro-reflecterend materiaal te bedekken of weg te vouwen. Bij de parka en blouson is het de bedoeling dat in de uitvoerende dienst altijd de cap wordt gedragen. Veel aandacht is bij de parka en blouson ook besteed aan draagcomfort en praktische zaken, zoals een grote zak voor het bonnenboek en een pennenzakje (de parka heeft in totaal drie grote zakken).

De parka is iets ingekort en er zijn ritssluitingen aan de zijkant aangebracht, zodat de koppel met het geïntegreerde holster onder de parka te dragen is.

De parka is gegarandeerd water- en winddicht en heeft daarnaast een groot ademend vermogen. Het bovendoek van de parka is niet meer brandwerend, maar vlamvertragend. Dat wil zeggen dat als er vijf seconden lang een vlam tegen het bovendoek wordt gehouden, deze weer dooft. Deze eisen worden gesteld aan beroepsgroepen die werk- en uniformkleding dragen en in aanraking kunnen komen met vuur.

De blouson die wordt voorgesteld vervangt de huidige drie typen blousons (dus ook de leren!). Bij de voorgestelde blouson (of ook wel kort jack genoemd) is aandacht besteed aan de kwaliteit en veiligheid. De blouson kan gedragen worden op een manier dat men goed bij het dienstpistool, de pepperspray en de handboeien kan komen. Evenals de parka kan de blouson door de maatvoering niet gemakkelijk over het hoofd worden getrokken. De blouson is water- en winddicht en heeft evenals de parka een opstaande kraag. Door de uniforme uitstraling kunnen collega´s zelf kiezen of ze de parka of de blouson willen dragen (er is in beide gevallen rekening gehouden met overgangsweertypen).

De koppel

Deze bestaat uit twee delen en kan daardoor gemakkelijk om en af worden gedaan. Hij is goed te dragen bij de blouson. Door aanpassingen aan de parka (korter en met ritsen aan de zijkanten) kan de koppel constant op de broek worden gedragen. Er is een veilige sluiting aan de binnenkant van de koppel gemaakt in combinatie met klittenband, waardoor deze in een geweldssituatie niet is af te rukken.

De koppel wordt in het voorstel niet over, maar onder de parka gedragen!

De holster

De nieuwe holster wordt geïntegreerd met de pepersprayhouder. De geïntegreerde holster maakt overigens geen deel uit van het vernieuwde kledingpakket, maar is een apart uitrustingsstuk. Wij zijn wel benieuwd naar ervaringen met de combinatie van holster en peppersprayhouder.

De cap

De cap is aangepast op het punt van het embleem, dat er nu is opgestikt (dus geen metalen drukknop meer in het voorhoofd!). De grootte van de klep is aangepast en gestileerd. Er wordt in het advies gekozen voor een zomer- en een wintercap. Ze hebben in tegenstelling met de cap uit de draagproef een groot ademend vermogen en zijn tevens wind en (regen-)waterdicht. De pasvorm is verbeterd en er is een zogenaamde "liner" aangebracht tussen de buitenstof en de voering. De kleur wordt zwart/blauw, de knopen, logos en borduursels worden uitgevoerd in goudkleur. De cap is een kledingstuk dat voor discussie vatbaar blijft. Overigens blijft de pet opgenomen in het pakket, te dragen bij het tuniek.

Uitmonstering

De logo´s (beeldmerken), rangonderscheidingstekens, knopen en het korpsbrevet worden op één lijn gebracht. De rangonderscheidingstekens worden niet veranderd. Wel de samenstelling van de gebruikte materialen. Bij tuniek en overjas wordt gebruik gemaakt van metaal in de kleur mat goud. Ook alle overige metalen onderdelen worden uitgevoerd in mat goud. Alle overige stoffen onderdelen worden van een machinaal geborduurde kwaliteit. Voor de uitmonstering van blouson, parka, overhemd en trui is een nieuw mouwembleem ontworpen.

Handschoenen

Er wordt voorgesteld twee typen handschoenen op te nemen in het basispakket. Namenlijk een paar dat snijwerend is en een paar winter handschoenen. Een combinatie van beide handschoenen was vanwege te grote nadelen voor de één of andere handschoen niet te maken.

Zichtbaarheidsvest

Het geel gekleurde zichtbaarheidsvest is een element van de uitrusting en maakt als zodanig dus geen deel uit van het kledingpakket. Wel wordt in een nader advies aandacht besteed aan het dragen van het vest. Het komt dus beschikbaar voor iedereen in de uitvoerende politiedienst.

Schoeisel

Het advies voorziet in drie modellen schoenen: lage (werk-)schoenen, half hoge (werk-)schoenen en representatieve schoenen (voor dames pumps), die te dragen zijn bij tuniek en het uniform voor de uitvoerende dienst. Deze zijn, volgens het advies, van een uitstekende kwaliteit.

Bijzondere groepen

De M.E., de beredenen, waterpolitie, motorrijders, hondengeleiders en andere bijzondere gebruikersgroepen krijgen in aanvulling op dit basisuniform de beschikking over speciale kleding. In een later stadium zal, opnieuw door tussenkomst van de Adviescommissie Kleding een advies worden uitgebracht over deze kleding- en of hulpstukken.

Brandwerendheid

Er is uitgebreid stilgestaan bij de vraag of en de mate waarin de politiekleding brandwerend moet zijn. Omdat politiemensen zich wel bij, maar niet in vuur of brand hoeven te begeven, is er voor gekozen de stoffen van het uniform brandvertragend te laten zijn. Er is gekozen voor een zodanige brandwerendheid van de stoffen dat het draagcomfort er niet onder lijdt. Voor ME-kleding gelden veel hogere normen voor brandwerendheid!

Wat is er nog meer

De ACP wil met de minister ook praten over het behouden van de lederen jekker. De ACP zet daarbij in op het draagcomfort en de veiligheidsaspecten. Met name in geweldssituaties is de leren jekker een comfortabel kledingstuk, omdat het slagen op kan vangen en er weinig grip op te krijgen is.

De vraag is echter of met de combinatie van veiligheidsvest en blouson niet hetzelfde effect te bereiken valt en het dragen van een veiligheidsvest onder een leren jekker wel comfortabel genoeg is.

Ook willen we nog met de minister spreken over het jaarlijkse kledingbudget en de kosten van reiniging.

Tevens willen we in de bespreking nadere uitleg over het dragen van een veiligheidsvest onder de kleding en de verstrekking van adequate onderkleding onder het veiligheidsvest in verband met de afvoer van transpiratievocht.

Tenslotte zullen we aandacht vragen voor de groep (gedeeltelijk) arbeidsgehandicapten, die wellicht een aanpassing in het basispakket nodig hebben.

Wilt u kennis nemen van het definitieve advies, dan kunt u dat downloaden op onze website: www.acp.nl.

Hoe nu verder?

De leden van de Politievakorganisatie ACP hebben tot 15 juni a.s. de tijd om een reactie te geven. Daarna worden deze reacties verwerkt in een notitie en samen met de adviesaanvraag van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voorgelegd aan het bondsbestuur van onze bond. Daar vindt de definitieve standpuntbepaling plaats, die ingebracht zal worden in het overleg met de Minister.

De uitkomsten van dat overleg zullen uiteraard met u worden gecommuniceerd.

REAGEREN!

Proefdragers, stuur ons uw ervaringen als u hebt deelgenomen aan de laatste draagproeven. Wij zijn geïnteresseerd in uw ervaringen met de aangepaste parka, de blouson, de overhemden (vooral ook voor vrouwen), de twee soorten caps en het geïntegreerde holster (holster en peppersprayhouder tezamen). Geef in uw reactie aan waar u proefdrager was en hoe wij u zonodig kunnen bereiken. Ook de andere vakbondsleden roepen wij op om te reageren. Daarbij is het niet de vraag of, maar hoe de herziening van het basis politie-uniform plaatsvindt! Wij zijn geïnteresseerd in uw mening over de vier aspecten waaraan wij het herziene basispolitie-uniform toetsen, dus veiligheid, gezagsuitstraling, politie-imago en draagcomfort. Laat ons ook weten of u het eens bent met het uitgangspunt dat er een uniform uniform komt. Mist u onderdelen in het kledingpakket? Hoe denkt u bijvoorbeeld over het afschaffen van de lederen jekker?

Uw reactie kunt u mailen via info@acp.nl of via een fax of brief kenbaar maken.

Brief aan bonden

Brief NPI

Definitief advies BZK

Foto's