Socialistische Partij

12de congres

Meijer: Einde aan schandalig belastingparadijs voor Nederlandse Europarlementariërs

06-05-2003 * Staatssecretaris Nicolai heeft laten weten dat Nederlandse Europarlementariërs in de toekomst dezelfde belasting moeten betalen als alle andere Nederlanders. In december van afgelopen jaar besloot een meerderheid in het Europees Parlement van sociaal en christen-democraten dat er vanaf 2004 dezelfde eenheidssalarissen moeten gelden voor alle EP leden. Tot nu toe krijgen Europarlementariërs een salaris dat gelijk is aan dat van leden van hun nationaal parlement.

Deze nieuwe salarissen betekenden een aanzienlijke verhoging. Voor Nederlanders in het EP bijvoorbeeld van 7.000,- Euro naar bijna 9.000,- Euro exclusief allerlei onkostenvergoedingen. 'Men wil op Europees niveau harmoniseren en daar waar het over het algemeen betekent dat er wordt afgekoerst op een minimumstandaard, hanteren de Europarlementariërs voor zichzelf de hoogste norm van de Italianen en Duitsers. Schandalig', vindt SP er Erik Meijer.

Nog erger werd het toen werd vastgelegd dat er over deze megasalarissen nog maar een Europese belasting van slechts 22 procent betaald hoefde te worden. 'Dat is niet te verkopen aan de Nederlandse bevolking', oordeelde enkele leden van PvdA, Groen Links en SP. Erik Meijer liet initiatiefnemer Europarlementariër van Hulten weten altijd al tegen dit soort bevoordeling te zijn geweest en gezamenlijk schreven de Europarlementariërs een brief aan staatssecretaris Nicolai van Europese Zaken. De staatssecretaris werd verzocht gebruik te maken van de mogelijkheid voor een aanvullende belastingheffing op nationaal niveau. Ook Finland, Zweden en Denemarken maken gebruik van deze mogelijkheid. Hoewel slechts een viertal Europarlementariërs (van Hulten/PvdA, Buitenweg/GroenLinks, Van de Burg/PvdA en Erik Meijer/SP) de brief ondertekenden heeft Nicolai nu laten weten dat ook Nederland gebruik wenst te maken van de mogelijkheid van aanvullende belastingheffing. 'Een mooi succes, maar natuurlijk moeten de salarissen over de gehele linie naar een normaal niveau', zo besluit Erik Meijer.