TNS NIPO

Publicaties TNS NIPO onderzoek

6 mei 2003

Nederlanders herdenken Fortuyn niet

Van de Nederlanders zal 93% aanstaande dinsdag niets ondernemen om de dood van Pim Fortuyn te herdenken. Ongeveer de helft van de ondervraagden zegt wel bij de moord stil te zullen staan. Maar als het aankomt op actieve herdenking, laten de Nederlanders het afweten. Zes procent is hiertoe bereid, en van deze minderheid gaat slechts een enkeling (3%) de vlag uitsteken, of bezoekt een herdenkingsplechtigheid (4%). Dat blijkt uit een enquête van het
actualiteitenprogramma Knevel op Zaterdag/ TNS NIPO naar de gevolgen van de dood van Pim Fortuyn, één jaar na dato.

70% van de Nederlanders is tégen een jaarlijkse
Fortuyn-herdenking. Van degenen die vorig jaar op de LPF stemden, wil 54% juist wel een dergelijke herdenking.

Ondanks het ogenschijnlijk geringe enthousiasme om dinsdag uitgebreid te herdenken, heeft de moord op Fortuyn volgens veel Nederlanders diepe sporen achtergelaten. Bijna de helft van de ondervraagden (45%) is van mening dat de democratie blijvend is beschadigd. Eveneens vindt 63% dat Fortuyn nog steeds invloed heeft op de Nederlandse politiek.

Gevraagd naar de belangrijkste doelstelling van Fortuyn noemt 48% van alle respondenten "het wakker schudden van politiek Den Haag". Achttien procent vindt dat Fortuyn vooral "een einde aan de achterkamertjespolitiek" wilde. Doelen als "zorg" (3%), "onderwijs" (1%) en "vreemdelingenbeleid" (12%) beschouwt men als minder belangrijk. En dat is opmerkelijk, daar Fortuyn volgens velen zijn populariteit te danken had aan standpunten over integratie en asielzoekers. Een jaar na de moord is men over de realisering van Fortuyn's politieke doelen weinig positief: maar 37% denkt dat ze dichterbij zijn gekomen.

De erfenis van Pim Fortuyn is naar de mening van 68% van de ondervraagden niet in goede handen bij de LPF. Opvallend is dat dit percentage onder degenen die in januari nog op die partij stemden zelfs hoger is: 70% van hen ziet de LPF niet als goede schatbewaarder van Fortuyns gedachtegoed.

Bij publicatie of verspreiding gelieve de bron TNS NIPO te vermelden. Voor eventuele vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met Remco Frerichs (tel: 020 522 54 79).

Wilt u op de hoogte blijven van andere gratis publicaties in de toekomst, dan kunt u zich abonneren op onze
attenderingsservice.