Gemeente Brunssum

Laatste wijziging 7 mei 2003 Publicaties - 7 mei 2003
Nieuwe beheervisie en maatregelenplan voor Brunssummerheide Expositie in gemeentehuis Brunssum
Koninklijke Onderscheidingen Brunssum 2003 Commissievergaderingen Start verkoop Anjerloten Doorbraak in Emmaproblematiek De schoolvakantie en de controle op de leerplicht Hoorzitting commissie voor de bezwaarschriften
Nieuwbouw op het voormalige terrein Quality Bakers Burgemeester Brocken kiest voor goed hout
Braziliaanse kunstenares keert terug naar Brunssum Raadsvergadering van 1 april 2003
Wijkatlas 2003 op internet Laat uw stem horen via het referendum Gezocht: oudkomers Spreekuren wethouders
'Nieuw' jongerenhuis in Brunssum-Noord
Koopzondagen 2003 RECONSTRUCTIE BODEMPLEINROUTE: Alles wat u wilde weten over Brunssum Bodempleinroute officieel geopend
Nieuwbouw bibliotheek weer stap dichterbij
"Liever praten dan bekeuren" VEILIGHEID:
Een 7,3 voor wonen in Brunssum Brunssum wordt veiliger Evenementenkalender 2003 Gemeente Brunssum gaat strenger handhaven Weekmarkt Spreekuur maatschappelijk werk en politie in Egge Moederdag op de markt Spreekuren wijkpost in Brunssum-Noord BOUWEN IN BRUNSSUM: SOCIALE ZAKEN / ZORG EN WONEN: Vergadering commissie Ruimtelijke Kwaliteit De gemeentelijke belastingen: betaal op tijd
Nieuwe Woningwet per 1 januari 2003 Brunssum vergoedt prijsstijgingen ReisNet
Bouwen zonder vergunning? Voor hulp bij welzijn, wonen en zorg: WWZ Kompas
Is mijn aan- of uitbouw vergunningsplichtig? Info ReisNet Parkstad Limburg
De behandeling van uw aanvraag bouwvergunning Brunssum krijgt eervolle vermelding Werksleutel 2002
VERKEER/VERVOER: DUALISME IN DE GEMEENTEPOLITIEK: Intrekking stopverbod Treebeekstraat Dualisme in de gemeentepolitiek Bushalten Servatiusstraat Inspreekuur voor burgers Toewijzing gehandicaptenparkeerplaats
Verkeersspreekuur

---

Nieuwe beheervisie en maatregelenplan voor Brunssummerheide

Voor de Brunssummerheide is een nieuwe beheervisie en een maatregelenplan opgesteld. In deze documenten is aangegeven hoe in de komende 12 jaar (tot en met 2014) de natuur- en recreatiewaarden van de Brunssummerheide behouden en versterkt kunnen worden. De hoofddoelstelling voor het beheer van de Brunssummerheide is "het behouden en versterken van een halfnatuurlijk landschap, met een hoge recreatieve waarde gericht op natuur- en landschapsbeleving". De gemeenteraad van Brunssum zal op 27 mei de beheervisie en het maatregelenplan behandelen.

De Brunssummerheide is sinds 1995 in beheer bij de Vereniging Natuurmonumenten. Het gebied is 576 ha groot en ligt in de gemeenten Brunssum, Heerlen en Landgraaf. Het grootste deel bestaat uit bossen, heidevelden en het bronnengebied van de Rode Beek. De natuur- en recreatiewaarden van het gebied zijn hoog. De Brunssummerheide kent vele tientallen bijzondere planten- en dierensoorten. Om die reden is het gebied in 1995 aangewezen als Beschermd Natuurmonument. Tegelijkertijd is de Brunssummerheide ook populair als recreatiegebied. Jaarlijks wordt het gebied bijna 650.000 keer bezocht voor ontspanning en sport.

Maatregelen
Om de hoge waarde van de Brunssummerheide voor natuur en mens te behouden, is een goed beheer van het gebied nodig. Daartoe zijn de beheervisie (voor de jaren 2003-2014) en een maatregelenplan (voor de jaren 2003-2008) opgesteld. Voor zowel natuur als recreatie is een streefbeeld geformuleerd. Om dit te ontwikkelen, worden de komende jaren maatregelen getroffen.
Zo wordt structuurrijke heide verder ontwikkeld, onder meer door schapenbegrazing. De vorming van meer inheemse bossen wordt bevorderd door het aantal uitheemse dominante boomsoorten plaatselijk in aantal te beperken. In het bronnengebied, de hangvenen en de Rode Beek is het beheer gericht op het behoud van de kwetsbare en bijzondere vegetaties en herstel van de waterhuishouding.

Het streefbeeld van de recreatie wordt bereikt door een recreatieve zonering, waarbij de Brunssummerheide in drie zones wordt verdeeld. In de kernzone, die onder meer het dal van de Rode Beek en het bronnengebied omvat, wordt gestreefd naar een minimalisering van gemarkeerde wegen en paden. Voor de oevers en de achterliggende zandvlakte bij de Rode Beek, die voor dagstrandrecreatie gebruikt worden, zal het beheer zowel op de bijzondere vegetatie als op de dagrecreatie worden afgestemd. In midden- en randzone liggen gemarkeerde wandel-, ruiter-, koets- en fietsroutes. In de randzone, waar de stadsparken Heidserpark, Weggebekker en Carisborg en het bezoekerscentrum liggen, zijn of worden de meer intensievere vormen van recreatie geconcentreerd.

Goedkeuring
De beheervisie en het maatregelenplan moeten worden goedgekeurd door de gemeenten Brunssum, Heerlen en Landgraaf, Regio Parkstad Limburg, Vereniging Natuurmonumenten, Provincie Limburg en het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. De visie en het plan zoals die er nu liggen, zijn het gevolg van intensief overleg tussen betrokken partijen. Een eerdere poging om te komen tot een beheervisie en maatregelenplan mislukte omdat de gemeente Brunssum onvoldoende waarborgen kon vinden voor het recreatief medegebruik van de Brunssummerheide.

De ambitie van de huidige beheervisie en het maatregelenplan is het geven van voldoende ruimte aan natuur en aan recreatie, waardoor de Brunssummerheide als natuurgebied een grote rol kan blijven vervullen voor het welzijn van de omwonenden en voor de honderdduizenden recreanten die het natuurgebied jaarlijks bezoeken.
---

Start verkoop Anjerloten

Op maandag 12 mei start in Brunssum de verkoop van de Anjerloten. Ook dit jaar zullen weer vele leden van Brunssumse verenigingen u vragen of u een lot wilt kopen. De opbrengst van de Anjerloterij komt ten goede aan de cultuur en de natuur in Brunssum.

De Anjerloten kosten 1 euro per stuk. Van elk verkocht lot mag een vereniging een derde houden. Het overige bedrag gaat naar het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg dat met de opbrengsten projecten subsidieert op cultureel gebied: muziek, theater, letteren, beeldende kunst, monumentenzorg, kunst- en cultuureducatie, wetenschap en natuurbehoud. In Limburg werden in 2002 meer dan 180.000 loten verkocht en keerde het fonds bijna 400.000 euro aan subsidies uit.

Prijzen
Meedoen aan de Anjerloterij betekent niet alleen dat u het Brunssumse verenigingsleven ondersteunt - u maakt óók kans op het winnen van aantrekkelijk (cultuur)prijzen. De hoofdprijs is een droomreis ter waarde van 10.000 euro. Verder zijn er te winnen cultuurreizen naar London en Parijs. Ook maakt u kans op waardevolle theaterbonnen, diverse dagtochten en 45 'Anjerprijzen' (dit jaar in de vorm van een aquarel van Peter Cox uit Maastricht).

Vanaf maandag 12 mei komen leden van één van de Brunssumse verenigingen die meedoen aan de verkoopcampagne bij u langs met de Anjerloten. Stel ze niet teleur en koop de loten. Want u helpt er iedereen mee: de cultuur en natuur in Brunssum in het algemeen en de verenigingen in het bijzonder. En wie weet, misschien ook uzelf wel!
---

De schoolvakantie en de controle op de leerplicht

Nu de zomervakantie weer nadert is het goed om u te attenderen op het feit dat uw kinderen niet buiten de vastgelegde vakantieperiode van school afwezig mogen zijn.

Voor dit jaar is de zomervakantie periode in de regio Zuid: Basisonderwijs/speciaal onderwijs: van 19 juli tot en met 31 augustus 2003
Voortgezet (speciaal) onderwijs: van 12 juli tot en met 31 augustus 2003.

Proces-verbaal
Zodra uw kind(eren) buiten deze periode afwezig zijn vanwege vakantie is de directeur van de school van uw kinderen verplicht leerplichtambtenaren van bureau voortijdig schoolverlaten te melden dat uw kind(eren) ongeoorloofd verzuimen van school. Tegen de ouders van dergelijke kinderen wordt een proces-verbaal opgemaakt. Van een proces-verbaal wordt altijd melding gemaakt bij de Raad voor de Kinderbescherming.

Een verzoek om vakantieverlof wordt in uitzonderlijke gevallen wel eens toegestaan. Voor de twee weken direct na de schoolvakantie (dus van 1 september 2003 tot en met 14 september 2003) is het echter onmogelijk om vakantieverlof voor uw schoolgaande kinderen te krijgen. Een verzoek voor uitzonderlijk vakantieverlof moet minimaal twee maanden voorafgaand aan de vakantieperiode worden gedaan aan de directeur van de school.

---

Hoorzitting commissie voor de bezwaarschriften

De commissie voor de bezwaarschriften houdt op maandag 12 mei een openbare hoorzitting.

Om 15.00 uur behandelt de commissie bezwaarschriften tegen het voorbereidingsbesluit Rumpen;
Om 15.30 uur behandelt de commissie een bezwaarschrift tegen de weigering om een bouwvergunning te verlenen voor een hekwerk op perceel Prins Hendriklaan 164;
Om 16.00 uur behandelt de commissie een bezwaarschrift tegen het opheffen van het parkeerverbod Wieënweg;
Om 16.45 uur behandelt de commissie bezwaarschriften tegen het verkeersbesluit Kerkeveld.

De hoorzitting vindt plaats in de burgerzaal in het Bestuurscentrum. De hoorzitting is openbaar en kan door iedereen worden bijgewoond.
---

Bushalten Servatiusstraat

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij de bushalten in de Servatiusstraat in stand houden, maar voorlopig niet verder inrichten, dit in afwachting van een nieuwe dienstregeling. Indien hieruit blijkt dat de routevoering door de Servatiusstraat blijft verlopen, zal de bushalte nabij huisnummer 69 verplaatst worden naar de Maastrichterstraat, ter hoogte van het viaduct. Wanneer de verkeerssituatie dit noodzakelijk maakt, zullen de halteplaatsen bij de milieucluster dan ook infrastructureel aangepast worden.

Burgers die het niet eens zijn met de beslissing van het college kunnen bezwaar maken. Dat dient te gebeuren binnen zes weken na de bekendmaking (7 mei 2003). Hoe u verder bezwaar kunt maken, kunt u lezen in de folder 'Beroep en bezwaar tegen een beslissing van de overheid', die verkrijgbaar is bij de balie van het Bestuurscentrum.
---

Moederdag op de markt

Op zaterdag 10 mei staat de markt in Brunssum in het teken van moederdag (zondag 11 mei). Bezoekers van de markt -en dan vooral de moeders- ontvangen tijdens het bezoek aan de markt een leuke attentie uit handen van een hostess.

De kleine attentie is een initiatief van de gezamenlijke marktkooplui die met dit gebaar alle Brunssumse moeders -en alle inwoners van Brunssum- eens extra in de bloemetjes willen zetten. De markt wordt gehouden op het Lindeplein, van 9.00 tot 15.00 uur.
---

Commissievergaderingen

In week 20 worden commissievergaderingen gehouden ter voorbereiding op de raadsvergadering van dinsdag 27 mei 2003.

Maandag 12 mei: Ruimte & Techniek.
Op de agenda:

- 'Kadernota Ruimtelijke Kwaliteit Parkstad' en de vervolgprocedure Lokale Welstandsnota gemeente Brunssum;

- Herziening bestemmingsplan 'Buitengebied' t.b.v. bedrijf Bex, of verplaatsing bedrijf Bex.;

- Beheervisie 2003-2014 en Maatregelenplan 2003-2008 Brunssummerheide;
- Toelichting op de wijziging van verschillende artikelen van de Gemeenschappelijke Regeling Reinigingsdiensten RD4.
- Saneringsplan Emma

Dinsdag 13 mei: Burgerzaken.
Op de agenda:

- toelichting door de directie van Licom NV over het lange en korte termijn beleid van Licom NV;

- toelichting door het sectorhoofd Burgerzaken van de gemeente Brunssum over ontwikkelingen op het gebied van wonen, welzijn en zorg;
- spoedvoorzieningen voor basisschool Fatima;
- spoedvoorzieningen voor basisschool Rumpenerhof;
- spoedvoorzieningen voor basisschool De Eggerank;
- huisvesting basisschool Langeberg;

- gewijzigde Verordening Leerlingenvervoer

- beleidsnota 'Jeugd in beeld'

Woensdag 14 mei: Middelen.
Op de agenda:

- 'Regeling Klokkenluiders gemeente Brunssum'
- 5e begrotingswijziging 2003 van de gemeente Brunssum, als gevolg van huisvesting basisschool Langeberg

- toelichting door hoofd Basiseenheid politie Brunssum-Onderbanken, over de viermaandsrapportage 3-2002 en jaarverslag 2002.

De bijeenkomsten worden gehouden in het Bestuurscentrum en beginnen om 19.00 uur.
De vergaderingen zijn openbaar en belanghebbenden zijn van harte welkom. Wilt u het woord voeren over een te behandelen onderwerp, dan dient u dit tijdig bij de aanvang van de vergadering kenbaar te maken aan de voorzitter van de commissie.