Hoge Raad der Nederlanden 's-Gravenhage



Hoge Raad wijst herzieningsaanvragen van de weduwe van de voorzitter van de Centrum Democraten af

Bron: Hoge Raad der Nederlanden 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 6-05-2003

Samenvatting van de griffier van de Hoge Raad der Nederlanden (buiten verantwoordelijkheid van de Hoge Raad)

De weduwe van de in 2002 overleden voorzitter van de Centrum Democraten heeft op 9 december 2002 bij de Hoge Raad een verzoekschrift ingediend waarin zij om herziening vraagt van de uitspraak van het gerechtshof Arnhem van 29 december 1997 waarbij betrokkene wegens, kort gezegd, het in het openbaar mondeling aanzetten tot rassendiscriminatie, is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden en een geldboete van NLG 7.500.
Het verzoek richt zich voorts tegen het arrest van de Hoge Raad van 18 mei 1999 waarbij het cassatieberoep tegen die veroordeling is verworpen.

Als grond voor de herziening is aangevoerd dat de door het hof bewezenverklaarde uitlating van betrokkene - "Wij schaffen, zodra wij de mogelijkheid en de macht hebben, de multiculturele samenleving af"
- ten onrechte is aangemerkt als strafbaar feit in de zin van art. 137d Wetboek van Strafrecht (aanzetten tot rassendiscriminatie), omdat het hof er ten tijde van zijn uitspraak niet van op de hoogte was dat die wens in brede kringen van de samenleving heerste.

In de uitspraak van 6 mei 2003 heeft de Hoge Raad het verzoek tot herziening van het arrest van de Hoge Raad niet inhoudelijk behandeld omdat de wet daarin niet voorziet.

Het verzoek tot herziening van de veroordeling door het hof is door de Hoge Raad als kennelijk ongegrond afgewezen. De Hoge Raad heeft daarbij overwogen dat het hof in 1997 van oordeel was dat de uitlating van betrokkene moest worden begrepen als een oproep tot verwijdering van (leden van) etnische minderheden uit de Nederlandse samenleving. Aan de strafbaarheid daarvan doet hetgeen in het herzieningsverzoek naar voren is gebracht niet af, aldus de Hoge Raad.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AF7895

Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...d=11669&i=43&ti=1 http://www.aric.nl/wetgeving/...ingsaanvraag.html . Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...d=11669&i=43&ti=1 .