Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten

06-05-2003
Nieuwe wandelroute voor 't Zand

Donderdag 01 mei 2003 - ALPHEN -
't Zand heeft nieuwe wandelroutes nodig die de meest kwetsbare delen van dit Alphense bos beter beschermen tegen recreanten. De twee huidige wandelroutes gaan verdwijnen. Voor de uitvoering van dit werk en nog twee andere natuurprojectjes in Alphen en Chaam heeft de gemeente subsidie aangevraagd.
De huidige officiële wandelroutes in 't Zand lopen soms dwars door kwetsbare gebieden. "Die willen we meer gaan ontzien. In plaats van een route over bijvoorbeeld een heidegebied, voeren we de wandelaars straks langs de randen", legt groenman J. Vriezekolk van de gemeente uit.
Om de wandelaars op al deze wetenswaardigheden te attenderen, wordt van de kortste route van drie kilometer een natuurleerpad gemaakt. Vriezekolk verwacht dat de nieuwe routes pas volgend voorjaar klaar zijn als de subsidie van 6000 euro, de helft van de kosten, wordt toegekend.
In het subsidieverzoek zijn nog twee projecten meegenomen. Rondom Chaam wil de gemeente faunapassages aanleggen. Bij het andere project draait het om het behoud van de stuifwal langs Alphen. Deze stuifwal, van villawijk 't Zand tot aan Kwaalburg, is ooit door mensen aangelegd om het stuifzand buiten het dorp te houden. Omdat er nog maar weinig van dergelijke wallen in Nederland zijn, heeft deze een grote cultuur-historische waarde.