Gemeente Gouda


boughaz vertelt verhaal van de marokkaanse immigratie

Persbericht datum: 6 mei 2003

boughaz vertelt verhaal van de marokkaanse immigratie

Zeecontainers in Goudse binnenstad met uniek videoproject

Boughaz is de titel van een uniek videoproject over de geschiedenis van de Marokkaanse immigratie. De titel van het project, Boughaz is een Marokkaans begrip dat verwijst naar het water tussen Marokko en Europa. De titel staat ook symbool voor de oversteek van Marokkanen sinds de jaren 60 naar Nederland. Boughaz wil meer bekendheid geven aan deze geschiedenis bij zowel de Marokkaanse als de Nederlandse gemeenschap in Gouda en omgeving. Het videoproject vormt hierbij de eerste stap naar de officiële vastlegging van de Marokkaanse historie in Nederland bij Streekarchief Hollands Midden, het regionale geheugen waar dit hoofdstuk van de geschiedenis tot nu toe geheel ontbrak. Dit unieke videoproject is georganiseerd in het kader van het, door de provincie Zuid-Holland geïnitieerde culturele project Kleurrijke Wijken en is tot stand gekomen in samenwerking met Streekarchief Hollands Midden, Marokkaans Platform Gouda, beeldend kunstenaar Eddy Seesing, Stichting Meander, de gemeente Gouda en Kunstgebouw, Stichting Kunst en Cultuur Zuid-Holland. Boughaz vindt plaats van 24 mei tot en met 21 juni 2003 in Gouda. Zaterdag 24 mei vindt de officiële opening plaats.

De Marokkaanse migratie naar Nederland is onderdeel van de geschiedenis van Gouda en omgeving en daarom van belang voor het Streekarchief Hollands Midden. Tot nu toe is er echter niets vastgelegd, mede omdat Marokkanen van de 1e generatie veelal niet kunnen schrijven en omdat in de Marokkaanse cultuur het de gewoonte is om de geschiedenis mondeling door te geven. Het risico bestaat dat met het verdwijnen van de 1e generatie ook de geschiedenis verdwijnt. Boughaz wil iedereen (opnieuw of alsnog) kennis laten maken met de Marokkaanse geschiedenis in Gouda en omgeving en hoopt dat ook in de toekomst (na het project) de contacten tussen de Marokkaanse gemeenschap en het Streekarchief Hollands Midden blijvend zullen zijn, zodat ook de geschiedenis van toekomstige generaties Marokkanen gedocumenteerd zal worden.
Het project Boughaz omvat een video-installatie waarbij Marokkanen van de 1e, 2e en 3e generatie hun verhaal vertellen voor de camera van beeldend kunstenaar Eddy Seesing. Hij ontwikkelde het concept van het videoproject. Voor deze gelegenheid monteerde Seesing drie sfeerfilms, één voor elke generatie. Deze films zijn samen met de interviews te zien in drie zeecontainers, die van 24 mei tot en met 21 juni in het centrum van Gouda staan opgesteld. De zeecontainers vormen een wandelroute, beginnend bij Moskee Nour op de Raam (1e generatie), via de Nieuwe Markt, achter de Agnietenkapel (2e generatie), naar het Raoul Wallenburgplantsoen (3e generatie) nabij het Streekarchief Hollands Midden. De containers zijn geopend van maandag tot en met zondag van 10.00 tot 19.00 uur en op donderdag tot 21.00 uur.

symbolische achtergronden

De presentatie in zeecontainers is een bewuste keuze.Containers zie ik als symbool voor globalisering, toenemende mobiliteit en internationaal transport. Die factoren spelen een rol bij de migratie. Aldus Eddy Seesing. Karakteristiek in de vormgeving van de video-interviews is de gebruikmaking van verschillende decors waarbij elke generatie voor een andere achtergrond is geplaatst. Water, voor de 1e generatie, die per boot overstak naar Europa. De 2e generatie heeft lucht als achtergrond, omdat zij veelal per vliegtuig overkwam. Lucht verwijst ook naar het sfeerbeeld in de lucht te hangen tussen Marokko en Nederland. De 2e generatie voelt zich immers zowel Marokkaan als Nederlander. Gras, hét symbool voor Nederland, voor de 3e generatie, die hier geboren is en zich vooral Nederlands voelt.

opening en programma

Zaterdag 24 mei is de officiële opening van Boughaz. Om 15.30 uur opent de 1e zeecontainer bij Moskee Nour haar deuren waarna men ook de andere zeecontainers kan bezoeken. De tentoonstelling is tot en met 21 juni te bezoeken.
Naast de tentoonstelling in de zeecontainers zijn er diverse culturele evenementen rondom dit project georganiseerd. Zo is op 30 mei, 6 juni, 13 juni en 20 juni de speciale theatervoorstelling De Boot te zien in de Garenspinnerij (Turfsingel 34) van Gouda. Op 15 juni houdt Mustafa Stitou een lezing in kunstcentrum Burgvliet (Lange Groenendaal 46, Gouda). Bij het Streekarchief Hollands Midden (Groeneweg 30) kan men terecht voor een tentoonstelling over Arabische Kalligrafie.

website

Voor uitgebreide informatie over het project Boughaz is er een website www.boughaz.nl. Op deze website wordt het totale project toegelicht met praktische details over het programma, de route van de zeecontainers en met links naar andere interessante en relevante websites. Verder is er informatie over de initiatiefnemers en de andere betrokken en/of deelnemende organisaties.

lesbrief & kijkdoosexpositie

Boughaz wordt ook onder de aandacht gebracht bij kinderen van de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs en de brugklas van het voortgezet onderwijs. Er zijn lesbrieven ontwikkeld waarbij de kinderen van het basisonderwijs worden uitgedaagd een kijkdoos te maken over hun eigen geschiedenis. Aan de vakcoördinatoren geschiedenis, maatschappijleer/MCV en godsdienstonderwijs wordt door middel van een lesbrief de aandacht op dit project gevestigd. Alle klassen kunnen bovendien gratis een kijkje nemen in de Boughaz zeecontainers!

kleurrijke wijken

Boughaz wordt georganiseerd in het kader van Kleurrijke Wijken Gouda. Kleurrijke Wijken 2002 2004, een initiatief van de provincie Zuid-Holland, is een cultureel project dat wijkbewoners door middel van kunst en cultuur betrekt bij het sociale en culturele leven van hun wijk. Kleurrijke Wijken vindt plaats in zes Zuid-Hollandse gemeenten: Gouda en Naaldwijk in 2002, Gorinchem en Delft (in aansluiting op het project Kunst in de Wijken) in 2003 en Schiedam en Nieuwerkerk aan den IJssel in 2004.
In het kader van Kleurrijke Wijken Gouda hebben er, naast Boughaz, twee andere projecten plaatsgevonden; de Kookmanifestatie op de Raam en het Terangafestival op de Markt.
Kleurrijke Wijken 2002-2004 wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van Kunstgebouw, Stichting Kunst en Cultuur Zuid-Holland.

noot voor de pers,