Ingezonden persbericht

Persbericht 6 mei 2003

Rechtbank geeft referendum bestemmingsplan WTCW een nieuwe kans

De gemeenteraad van Amsterdam heeft in december op advies van de Commissie voor bezwaar- en beroepschriften inzake raadsbesluiten besloten dat een referendum over het bestemmingsplan Wetenschap en Technologiecentrum Watergraafsmeer niet mag worden gehouden. Hiervoor had de gemeenteraad tijdens de beroepsperiode snel de regels omtrent referenda zo gewijzigd dat referenda over bestemmingsplannen niet mogelijk zijn. Amsterdam Anders/De Groenen raadslid Hansje Kalt heeft zich als enig lid van de gemeenteraad verzet tegen deze gang van zaken. In een minderheidsadvies van de Commissie voor Bezwaar en Beroep van de gemeenteraad heeft zij gezegd dat het tijdens de wedstrijd veranderen van de spelregels door de overheid niet past bij een betrouwbare overheid. Nu heeft de rechtbank Amsterdam het besluit van de gemeenteraad om een referendum, te houden over het bestemmingsplan Wetenschap en Technologiecentrum Watergraafsmeer vernietigd. Hierbij wordt expliciet verwezen naar het minderheidsadvies van raadslid Hansje Kalt. Ook de rechtbank is van mening dat het indruist tegen het rechtszekerheid-, zorgvuldigheids-, en motiveringsbeginsel om tussendoor even snel de regels te veranderen. Dat de gemeenteraad dit toch doet wordt door de rechtbank als onzorgvuldig bestempeld, zij zegt:

' klemt des te meer nu verweerders bezwaarschriftencommissie in haar minderheidsstandpunt tot de conclusie is gekomen dat er reden is om bij afweging van de betrokken belangen eerbiedigende werking toe te kennen aan de nieuwe verordening, in die zin, dat referenduminitiatieven die tot stand zijn gekomen en waarover een besluit is genomen vóór de inwerkingtreding van de nieuwe verordening wordt beheerst door de oude verordening'

De rechtbank geeft hiermee een kleine minderheid van de raad gelijk, en tikt een meerderheid van de raad stevig op de vingers. Het feit dat de rechtbank de gemeenteraad terecht heeft gewezen betekent een nieuwe kans voor de initiatiefnemers van het referendum 'Hou 't Science Park Groen'. Amsterdam Anders/De Groenen wenst hun hiermee veel succes.