Dienstenbond CNV

Principeakkoord CAO Uitzendkrachten 2003
06-05-2003

Persbericht

De onderhandelingen over de CAO Uitzendkrachten 2003 zijn vandaag, vrijdag 2 mei afgerond met een principeakkoord. Het principeakkoord voorziet in een CAO met een looptijd van 15 maanden, van 1.1.2003 tot
1.4.2004. De loonsverhoging voor uitzendkrachten is geknipt in twee delen. De schalen en salarissen zullen voor het eerst worden verhoogd per 1 juli 2003 met 2%. De tweede loonronde vindt plaats per 5 januari 2004. In deze loonronde worden alleen de salarissen verhoogd met 0,9%. CNV Dienstenbond-bestuurder Harry Gerding: Vanwege onenigheid over de loonsverhoging en andere zaken heeft overleg anderhalve maand stilgelegen. Uiteindelijk is het dan toch gelukt. Behalve loonsverhoging zijn er belangrijke vakbondsvoordelen afgesproken, zoals het kosteloos voorleggen van een geschil. Ook de half miljoen euro die beschikbaar is om de CAO na te leven is winst. Een eerste stap in de goede richting om een einde te maken aan illegale bureaus. Een goede uitkomst dus!

Vakbondsvoordelen
De inzet van de CNV Dienstenbond om loondoorbetaling bij ziekte te verbeteren voor vakbondsleden is niet geslaagd. Overigens vooral omdat andere vakbonden daar blijkbaar nog niet klaar voor zijn. Wel zijn er andere afspraken gemaakt. Het principeakkoord bevat de volgende onderdelen:
De vergoeding die moet worden betaald om bij enkele commissie een geschil voor te kunnen leggen, zal voor vakbondsleden worden vergoed. Bij klachten over bijvoorbeeld onjuiste toepassing van de CAO kunnen leden kosteloos hun geschil neerleggen. In de tweede plaats hebben partijen afgesproken om bovenwettelijke vakantiedagen te kunnen verkopen. Afgesproken is dat, met ingang van de volgende CAO , daar fiscaal aantrekkelijke doelen aan worden gekoppeld (naast directe uitbetaling natuurlijk). Vanaf de volgende CAO kunnen leden met deze vakantiedagen (bruto voor netto)hun vakbondscontributie betalen. Dat scheelt aanzienlijk! Een mogelijkheid die ook al in sommige andere CAOs bestaat. Gedurende deze CAO zal het systeem verder worden ontwikkeld. Het zal daarom van toepassing zijn vanaf 1 april 2004. Helaas nog even geduld.

Naleving van de CAO
De CAO Uitzendkrachten zoals we die nu kennen geldt voor alle uitzendbureaus die zijn aangesloten bij de ABU. Dat zijn er al een flink aantal, maar buiten de ABU om zijn er nog veel meer bureaus die nu uitzenden op basis van de wet. Of die in ieder geval geacht worden zich aan de wet te houden. Dat gebeurt in veel gevallen niet. Tegelijkertijd willen we graag (CNV Dienstenbond en ABU) dat deze bureaus ook de CAO gaan toepassen. Via een zogenaamde Algemeen Verbindend Verklaring is dat mogelijk. Tegelijkertijd is het dan wel nodig dat de naleving van de CAO goed wordt gecontroleerd. Het principe-akkoord voorziet daarin. Voor deze CAO is in totaal een half miljoen euro afgesproken om actief de naleving van de CAO af te dwingen. Het is een eerste stap om een einde te maken aan illegale bureaus en wantoestanden. Deze zorgen voor moordende concurrentie waarbij vaak de uitzendkracht de dupe is. De legale concurrentie vindt immers vaak plaats op basis van lage tarieven en dus de beloning voor uitzendkrachten. Om over de concurrentie door illegale bureaus nog maar te zwijgen.

Voor nadere informatie:
Harry Gerding (bestuurder), tel: (023)5651052 of 0620471885. Lilly van Geest (persvoorlichter) tel: 0610884141.