Dienstenbond CNV

SNS Reaal Groep: stand van zaken nieuwe CAO
06-05-2003

Wij hebben u toegezegd u op de hoogte te houden van het verloop van de onderhandelingen over de nieuwe CAO. Wat is nu eigenlijk de stand van zaken? Tot nu toe hebben wij drie keer met uw werkgever gesproken en eigenlijk hebben wij het maar over een punt gehad, namelijk de kwestie van de pensioenverzekering. Aan het einde van het derde gesprek hebben wij vastgesteld dat wij op dat moment net zo ver waren als tijdens het eerste gesprek: uw werkgever blijft vasthouden aan zijn voorstellen inzake de pensioenverzekering en lijkt niet tot overleg daarover bereid.

Werkgeversvoorstellen
Samengevat luiden de voorstellen van de werkgever:
* de eindloonregeling moet omgezet worden in een middelloonregeling;
* het opbouwpercentage gaat van 1,75% naar 2%;
* de franchise wordt verlaagd van 14.412 naar 12.250;
* de pensioenrichtleeftijd moet van 62 naar 65 jaar;
* het prepensioen moet van 62 naar 63 jaar en de werknemer moet de premie daarvoor voor 75% zelf betalen op basis van een beschikbaar premiestelsel;

* de werknemer moet een eigen bijdrage in de pensioenpremie gaan betalen van 5% van de pensioengrondslag.

De voorstellen van uw werkgever gaan ons veel te ver. Wij hebben gezegd dat wij niet afwijzend staan tegen het omzetten van de eindloonregeling naar een middelloonregeling en bovendien hebben wij gezegd dat er met ons te praten valt over een vorm van aftopping van de pensioenen boven een bepaald inkomen. Deze suggesties lijken op dorre grond te vallen, want wij hebben er eigenlijk nog geen reactie op gehad. Wel blijft men het eigen voorstel herhalen, terwijl wij duidelijk NEE hebben gezegd tegen de eigen bijdrage, het verhogen van de pensioenrichtleeftijd en het wijzigen van de prepensioenregeling.

Over alle andere voorstellen, waaronder dat van de structurele loonsverhoging (onze inzet was conform de afspraken met werkgevers in het centraal akkoord maximaal 2,5%), kennen wij het standpunt van werkgever nog steeds niet. Vandaar dat wij de behoefte hebben om met u te overleggen hoe het nu verder moet.

Bijeenkomst
Wij roepen u op om deel te nemen aan een door de vier vakbonden te beleggen bijeenkomst. Deze zal worden gehouden op:

Donderdag 8 mei 2003
Aanvang: 19.00 uur
Plaats: Jaarbeurs te Utrecht

Wij rekenen op u!

Vragen
Mocht u nog vragen/opmerkingen hebben dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder van de CNV Dienstenbond Leo Steegemans, tel: (040)2116674.