Dienstenbond CNV

Eindelijk principeakkoord CAO Uitzendkrachten 2003! 06-05-2003

Op 2 meI zijn de onderhandelingen over de CAO 2003 afgerond met een principeakkoord. Het overleg hierover heeft anderhalve maand stilgelegen vanwege onenigheid over de loonsverhoging en andere zaken. Uiteindelijk is het dan toch gelukt.

Het principeakkoord voorziet in een CAO met een looptijd van 15 maanden. De loonsverhoging is geknipt in twee delen. De schalen en salarissen zullen voor het eerst worden verhoogd per 1 juli 2003 met
2%. De tweede loonronde vindt plaats per 5 januari 2004. In deze loonronde worden de feitelijk verdiende salarissen verhoogd met 0,9%. Beide loonrondes vinden weer plaats via de gebruikelijke systematiek. Het is dus goed opletten of de loonsverhoging van deze CAO, of de CAO van de inlener van toepassing is. We kunnen u daarbij uiteraard ondersteunen.

De verkorte tekst van het principeakkoord is per post aan onze leden verstuurd.

Start vakbondsvoordelen
In de discussie over vakbondsvoordelen is vooruitgang geboekt. Het principeakkoord bevat de volgende onderdelen:

1. De CAO Uitzendkrachten kent een tweetal vaste commissies. Deze commissies doen uitspraken over geschillen in de toepassing van deze CAO en functie-indeling. Bij deze beide commissies zal een zogenaamd griffierecht in rekening worden gebracht als een geschil wordt aangedragen, om de kosten te dekken. Leden van de CNV Dienstenbond en andere vakbonden krijgen deze kosten gecompenseerd. De hoogte van het griffierecht bedraagt 49,-.
2. In de tweede plaats is afgesproken om het voor u mogelijk te maken om bovenwettelijke vakantiedagen te verkopen. Afgesproken is dat, met ingang van de volgende CAO , daar fiscaal aantrekkelijke doelen aan worden gekoppeld (naast directe uitbetaling). Vanaf de volgende CAO kunt met deze vakantiedagen (bruto voor netto ) uw vakbondscontributie betalen. Dat scheelt aanzienlijk! Een mogelijkheid die ook al in sommige andere CAOs bestaat. Gedurende deze CAO zal het systeem verder worden ontwikkeld. Het zal daarom van toepassing zijn vanaf 1 april 2004. Helaas nog even geduld.

Start naleving van de CAO
De CAO zoals we die nu kennen geldt voor alle uitzendbureaus die zijn aangesloten bij de ABU. Dat zijn er al een flink aantal, maar buiten de ABU om, zijn nog veel meer bureaus die nu uitzenden op basis van de wet. Of in ieder geval geacht worden zich aan de wet te houden. Dat gebeurt in veel gevallen niet.
Tegelijkertijd willen we graag (CNV Dienstenbond en ABU) dat deze bureaus ook de CAO gaan toepassen. Via een Algemeen Verbindend Verklaring is dat mogelijk. Tegelijkertijd is het dan wel nodig dat de naleving goed wordt gecontroleerd. Het principe-akkoord voorziet daarin. Voor deze CAO is in totaal een half miljoen Euro afgesproken om actief de naleving van de CAO af te dwingen. Het is een eerste stap om een einde te maken aan illegale bureaus en wantoestanden. Deze zorgen voor moordende concurrentie waarbij vaak de uitzendkracht de dupe is. De (legale) concurrentie vindt immers vaak plaats op lage tarieven en dus beloning voor uitzendkrachten.

Ledenraadpleging
Als lid telt uw mening. Voor het gehele pakket adviseren we u in te stemmen met het bereikte resultaat. Al lid kunt u aangeven of u instemt met het bereikte principeakkoord voor de CAO 2003. Dit kan via het stemformulier dat u per post heeft ontvangen, of via deze pagina (ingelogd). U kunt reageren tot uiterlijk 16 mei aanstaande 17.00 uur.

CAO Uitzendkrachten, 5-jarige bepalingen
Op 2 mei is ook gesproken over de 5-jarige CAO voor uitzendkrachten. Centraal stond de rechtspositie via uw arbeidsovereenkomst. Conclusies liggen er nog niet. Deze onderhandelingen worden vervolgd op 26 mei as.

Lid worden
Bent u al lid? Zijn uw collega's al lid?
Verspreid deze tekst gerust onder uw collega's. Overtuig ook hen van het nut van het lidmaatschap van de CNV Dienstenbond. word lid! Maak kennis met ons uitgebreide dienstenpakket

Vragen/reacties
Neem voor vragen of suggesties contact op met de onderhandelaar namens de CNV Dienstenbond, Harry Gerding, tel: (023)5651052.