Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Voor de wereldwijde markt

iTunes Music Store verkoopt meer dan 1 miljoen nummers in eerste week

Bunnik, 6 mei 2003 - Apple maakt vandaag bekend dat de revolutionaire iTunes Music Store in de eerste week meer dan 1 miljoen nummers heeft verkocht. Meer dan de helft van de nummers is verkocht als onderdeel van een album, waarmee het bezwaar dat met de verkoop van muziek per nummer de verkoop van albums zou dalen is weerlegd. Daarnaast is meer dan de helft van de 200.000 nummers die bij de iTunes Music Store verkrijgbaar zijn ten minste eenmaal verkocht, wat laat zien dat de nieuwe muziekwinkel van Apple voor elke muzieksmaak wel iets te bieden heeft. Verder meldt Apple dat iTunes 4 al meer dan een miljoen keer is gedownload en dat er al meer dan 110.000 bestellingen binnen zijn voor de nieuwe derde-generatie iPods. In de Verenigde Staten hebben muziekliefhebbers het afgelopen weekend bovendien al meer dan 20.000 iPods in de winkel gekocht.

"Binnen een week hebben we alle records gebroken en is Apple de grootste on-lineleverancier van muziek ter wereld geworden," aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "Apple levert de eerste totaaloplossing voor het digitale-muziektijdperk: gebruikers kunnen hun favoriete muziek on line kopen bij de iTunes Music Store, hun favoriete muziek met iTunes samenvoegen in afspeellijsten en hun complete muziekverzameling overal mee naartoe nemen met de superlichte nieuwe iPod."

"Dat we meer dan een miljoen nummers binnen een week zouden verkopen was een complete verrassing," aldus Roger Ames, voorzitter en CEO van Warner Music Group. "Apple heeft muziekliefhebbers, artiesten en de hele muziekindustrie laten zien dat het wel degelijk mogelijk is om op een gemakkelijke en legale manier muziek via het internet te distribueren."

"Wij hadden de iTunes Music Store succesvol gevonden als we in de eerste maand een miljoen nummers zouden hebben verkocht. Het is een doorslaand succes dat we dat al in een week hebben bereikt," aldus Doug Morris, CEO van Universal Music Group. "De iTunes Music Store van Apple is een schot in de roos."

Apple maakt ook bekend dat op 6 mei meer dan 3200 nieuwe nummers aan de collectie van de iTunes Music Store worden toegevoegd, waaronder diverse nieuwe albums van populaire artiesten, zoals 'On and On' van Jack Johnson, 'Tosca' van Andrea Bocelli en 'Say You Will' van Fleetwood Mac. Ook komen er pre-releasenummers beschikbaar van binnenkort te verschijnen albums van David Sanborn, The RH Factor, John Scofield, Jesse Harris en Lizz Wright. Daarnaast zijn vanaf 6 mei meer albums van The Eagles en het nieuwe album 'The Spirit Room' van Michelle Branch verkrijgbaar en zijn er nieuwe 'Featured Artists'-pagina's voor Coldplay - met een exclusief nummer en videoclip - en voor Alanis Morisette, van wie alle albums verkrijgbaar zijn.

De iTunes Music Store bevat meer dan 200.000 nummers van grote platenlabels als BMG, EMI, Sony Music Entertainment, Universal en Warner. Klanten kunnen muziek snel zoeken, kopen en downloaden voor slechts 99 dollarcent per nummer. De iTunes Music Store biedt gebruikers ongekende rechten voor het gebruik van de aanschafte muziek. Zo mag de gebruiker het gekochte nummer voor persoonlijk gebruik een onbeperkt aantal keren op een cd branden, naar verschillende iPods kopiëren, afspelen op maximaal drie Macintosh computers en in elk programma op de Mac gebruiken, zoals iPhoto, iMovie en iDVD.

Muziekliefhebbers kunnen hun favoriete muziek snel vinden en juweeltjes ontdekken die ze nog nooit eerder hebben gehoord door de gratis fragmenten van topkwaliteit van elk verkrijgbaar nummer te beluisteren. Vervolgens kunnen ze met één muisklik hun favoriete nummers of complete albums aanschaffen en downloaden in onberispelijke digitale kwaliteit. Zoeken naar muziek krijgt een nieuwe dimensie omdat gebruikers eenvoudig in de hele Music Store een gewenst nummer op titel, artiest of album kunnen zoeken of door de volledige collectie kunnen bladeren op genre, artiest of album. De iTunes Music Store is volledig geïntegreerd in iTunes 4, de vierde belangrijke nieuwe versie van het populaire muziekprogramma van Apple, zodat gebruikers in één programma muziek kunnen aanschaffen, downloaden, ordenen en afspelen.

Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve programmatuur, apparatuur en internetproducten.

© 2003 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, iTunes, iPhoto, iMovie, iDVD en iPod zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

Patrice Hijsterborg
MarCom & PR Manager
Apple, Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik

Tel: +31 (0) 30 659 39 40
Fax: +31 (0) 30 659 38 50
Email: hijsterborg.p@euro.apple.com