Ingezonden persbericht


Voorburg/Utrecht, 6 mei 2003

Leegstand kantoorruimte in grote steden valt mee

Satellietsteden verliezers op de kantorenmarkt

Van de circa 3,3 miljoen m² kantoorruimte die in de twintig grootste agglomeraties wordt aangeboden, staat 2,1 miljoen m² daadwerkelijk leeg. Dit is iets meer dan 7% van de totale kantorenvoorraad. Uit onderzoek van NEPROM en DTZ Zadelhoff blijkt dat die leegstand zich niet zozeer in de grote steden manifesteert, maar vooral in de omliggende satellietsteden zichtbaar is. Juist in gemeenten als Almere, Haarlemmermeer, Nieuwegein en Rijswijk zorgt de combinatie van veel nieuwbouw met een teruggelopen vraag ervoor dat de kantorenmarkt fors uit evenwicht is.

Onverwacht snel is de kantorenmarkt in Nederland omgeslagen in een vragersmarkt. Eind 2002 werd 2,5 keer meer kantoorruimte te huur aangeboden dan dat er werd verhuurd. Een jaar eerder bedroeg het aanbod nog slechts 1,5 keer de opname. In een groot aantal stedelijke gebieden, waaronder de agglomeratie Amsterdam, Hoofddorp/Schiphol en Utrecht/Nieuwegein, overtreft het aanbod van kantoren inmiddels ruim de vraag. In de Aanbodmonitor Kantoren 2003 is door NEPROM en DTZ Zadelhoff onderzocht welke van deze te huur aangeboden meters daadwerkelijk leeg staan. Het blijkt dat vooral in de kleinere steden en de satellietsteden hoge leegstandspercentages waarneembaar zijn. In onder andere Almere, Capelle aan den IJssel, Diemen, Hoofddorp/Schiphol, Nieuwegein en Rijswijk is meer dan 10% van de voorraad momenteel daadwerkelijk niet meer in gebruik. De vier grote steden zelf doen het wat dit betreft beter. De gemeente Amsterdam kent een leegstandspercentage van 9%, wat aanzienlijk lager is dan de meeste van haar buurgemeenten. In Den Haag, Rotterdam en Utrecht is maximaal 5% van de kantorenvoorraad niet in gebruik.

Steeds vaker staan ook nieuwe kantoorgebouwen daadwerkelijk leeg. Circa 725.000 m² van het aanbod is recent opgeleverd en heeft nog geen gebruiker. Daarnaast is een groot deel van het nieuwbouwaanbod nog in aanbouw, namelijk 755.000 m². NEPROM en DTZ Zadelhoff verwachten dat wanneer deze vierkante meters de komende maanden worden opgeleverd, de leegstand op de kantorenmarkt verder zal toenemen.

Uit de Aanbodmonitor Kantoren 2003 blijkt verder dat de leegstands- en verhuurproblemen momenteel vooral gelden voor de grootschalige en duurdere kantoorgebouwen. Voor de kleine, kwalitatief hoogwaardige kantoren met voldoende parkeerplaatsen is het wat makkelijker om een huurder te vinden.