Nationaal Comite 4 en 5 mei


P E R S B E R I C H T
Amsterdam, 5 mei 2003

"Vrijheid met gebrek leidt altijd tot gebrek aan vrijheid" Minister-president roept op tot spreiding van welvaart

De Minister-president sprak tijdens de start van de Nationale Viering van de Bevrijding vanmorgen op de Markt in Haarlem over de vier vrijheden van Roosevelt: de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst, de vrijwaring van gebrek en de vrijwaring van angst. Over de vrijwaring van gebrek zei Balkenende: "In onze grondwet is verankerd dat de bestaanszekerheid van de bevolking en de spreiding van welvaart voorwerp van zorg zijn van de overheid. Die bepaling geldt in economisch goede en in economisch slechte tijden. We beseffen dat vrijheid samen met gebrek altijd leidt tot gebrek aan vrijheid."

Bevrijdingsvuur
Het traditionele bevrijdingsvuur werd dit jaar vanuit Wageningen op een tandem gebracht door de sportkampioenen Jan Mulder en Jochem Uytdehaage. Jan Mulder is visueel gehandicapt en vroeg met zijn prestatie aandacht voor het Europees jaar van de gehandicapten. Commissaris van de Koningin de heer Borghouts nam de fakkel in ontvangst met de woorden: "Je kunt niet elke drempel slechten, maar je kunt wel samen over de drempel heenstappen". Borghouts bracht het vuur vervolgens naar het bevrijdingsfestival van de provincie Noord-Holland: Bevrijdingspop in Haarlem.

Veel belangstelling voor de bevrijdingsfestivals Ondanks het matige weer in het hele land, zit de stemming er bij de dertien bevrijdingsfestivals in het hele land goed in en trekken zij ongeveer 530.000 bezoekers
Opvallend is dat de verschillende inhoudelijke activiteiten die op de festivals worden georganiseerd weer kunnen rekenen op een grote belangstelling van het publiek.
Hoogtepunten zijn de tournees van Within Temptation, Di-rect en Dolf Jansen. Deze 'ambassadeurs van de vrijheid' bezoeken in de 'helitour'
- dankzij de steun van de Koninklijke Luchtmacht - elk vier festivals. Within Temptation ondersteunt een actie van Amnesty International tegen de rechteloosheid in Rusland. Di-rect voert actie voor samenwerking tussen Hutu's en Tutsi's in Burundi. Cabaretier Dolf Jansen vraagt aandacht voor het werk van War Child.

De Stemming
Op de bevrijdingsfestivals lopen opvallend geklede 'stemmingmakers' rond die het publiek verleiden een mening te geven over verschillende stellingen met betrekking tot vrijheid en economie.

5 mei-concert als afsluiting
De Nationale Viering van de Bevrijding wordt vanavond afgesloten met het traditionele 5 mei-concert aan de Amstel in Amsterdam in aanwezigheid van H.M. de Koningin, de Minister-president en vele andere genodigden en publiek op de kades.
Het Radio Symfonie Orkest, onder leiding van dirigent Eri Klas verzorgt het feestelijk concert, samen met violiste Janine Jansen. Traditiegetrouw wordt het concert afgesloten met het zingen van het legendarische lied 'We'll meet again' tijdens het wegvaren van een boot met H.M. de Koningin.

Amsterdam,
5 mei2003 19.00 uur