FNV BONDGENOTEN

Extra voorlichting over Gedragscode Glastuinbouw gewenst

Jaarverslag Klachtencommissie Glastuinbouw impuls voor extra voorlichting

In 2002 zijn de vertrouwenspersonen Glastuinbouw negen keer benaderd. Vier meldingen zijn niet in behandeling genomen, omdat de gedragscode niet van toepassing was. De meldingen die in behandeling zijn genomen betroffen pesterijen op de werkvloer; een collega die discrimineert en scheldt; een werknemer die gedeeltelijk arbeidsongeschikt is en door de werkgever niet correct behandeld wordt; verschil in salariëring bij gelijke werkzaamheden en ervaring.

Dit is te lezen in het jaarverslag van de Klachtencommissie Glastuinbouw dat vandaag uitkomt. De klachtencommissie is medio 2002 ingesteld, in het verlengde van de Gedragscode Glastuinbouw.

Gedragscode om arbeidsverhoudingen te verbeteren De gedragscode, die eind 2001 door LTO Nederland, FNV Bondgenoten en de CNV BedrijvenBond is ingesteld, is één van de instrumenten om de arbeidsverhoudingen in de glastuinbouw te verbeteren. De code is gebaseerd op bestaande Europese en Nederlandse wetgeving op het gebied van discriminatie en gelijke behandeling. Discriminatie is verboden, sollicitanten worden gelijk behandeld, de arbeidsvoorwaarden gelden voor alle werknemers en elke werknemer heeft evenveel recht op scholing, doorstroming en promotie. Werkplekken zijn zo ingericht dat de veiligheid en gezondheid van werknemers is verzekerd en ongewenste intimiteiten en pesten worden niet geaccepteerd.

Klachtenregeling
Aan de gedragscode is een klachtenregeling gekoppeld. Wanneer werknemers een probleem hebben en er met hun werkgever niet uitkomen, kunnen ze bellen met een vertrouwenspersoon (079 - 36 36 850). LTO Nederland heeft speciaal voor werkgevers een informatiepunt ingesteld, waar ze met vragen of problemen op het gebied van arbeidsverhoudingen terechtkunnen (070 - 33 82 765).

Nieuwe impuls voorlichting
Vijf meldingen is niet veel. Een reden kan zijn dat sector nog onvoldoende bekend is met het bestaan van de gedragscode en de vertrouwenspersonen. Om de bekendheid te vergroten worden er via de vakbonden opnieuw ansichtkaarten verspreid waarop de kern van de gedragscode in het Nederlands, Engels, Turks en Marokkaans staat vermeld, plus het telefoonnummer van de vertrouwenspersoon. Werkgevers in de glastuinbouw ontvangen deze week een nieuwsbrief met daarin aandacht voor de gedragscode, de vertrouwenspersonen en actueel nieuws op het gebied van arbeidsverhoudingen en arbeidsomstandigheden. De voorlichting over de gedragscode gebeurt onder het motto 'Oog voor elkaar in de glastuinbouw' en wordt gefinancierd door het Productschap Tuinbouw.

Noot voor de redactie,