Productschap Vis


Datum: 6 mei 2003

Nederlandse vissector heeft stabiliteit nodig

Rijswijk, De totale aanvoerwaarde van de Nederlandse vissector is iets teruggelopen. Vandaag werden op de European Seafood Exhibition in Brussel, de grootste visbeurs van Europa, de aanvoer en handelscijfers 2002 van de Nederlandse vissector bekend gemaakt.

Op de elf zeevisafslagen en de mosselveiling tezamen werd in 2002 voor een totale waarde van ruim 429 miljoen aangeland. De aanvoer van mosselen was in het jaar 2002 met een waarde van bijna 64 miljoen iets gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. De totale waarde van de aangelande vis op de zeevisafslagen is gedaald naar 365 miljoen, ten opzichte van 427 miljoen in het jaar daarvoor.

De daling van de aanvoer zowel in kilo's als in waarde is grotendeels te verklaren door de afname van de quota van onze belangrijkste vissoorten uit de Noordzee, schol en tong. De Nederlandse vissector vraagt al geruime tijd om meerjarenquota ten behoeve van stabiliteit.

Naast de verse vis veelal uit de Noordzee, importeerde Nederland in 2002 ter waarde van 1,2 miljard. Samen met de aanlandingen zorgde dit voor een exportwaarde van 1,7 miljard. Van alle export gaat 80% naar Europese landen. De resterende 20% gaat naar landen elders in de wereld.