Gemeente Annapaulowna

6-5-2003
Opnieuw asbestvondst in Anna Paulowna

Voor de derde achtereenvolgende keer is in Anna Paulowna asbest gevonden. Ditmaal is in het plantsoen aan de J.C. van Wijkstraat en aan de Spoorsingel een stukje hechtgebonden asbest ontdekt.

Hechtgebonden asbest is een asbestsoort, waarvan de vezels zeer moeilijk vrijkomen. De gemeente heeft de met asbest verontreinigde plantsoenen afgezet met hekken en waarschuwingstape. De asbest bevond zich in grond die de gemeente heeft gebruikt voor het onderhoud van de plantsoenen. Het betreft grond die is goedgekeurd volgens het Bouwstoffenbesluit. De partij grond uit Den Helder is in meer plantsoenen in de kern Anna Paulowna (Kleine Sluis en Spoorbuurt) gebruikt voor egalisatie en dergelijke. De gemeente gaat alle mogelijk verontreinigde plekken visueel inspecteren.

Op de verontreinigde plaatsen laat de gemeente een bodemonderzoek uitvoeren. Het restant van de partij grond ligt opgeslagen op het gemeenteterrein aan de Graslaan en zal worden bemonsterd. De leverancier gaat de moederpartij uit Den Helder opnieuw bemonsteren. De gemeente Anna Paulowna stelt een onderzoek in naar de herkomst van deze verontreiniging en zal de financiële gevolgen eventueel verhalen op de leverancier.

De gemeente heeft de asbestverontreiniging gemeld bij de provincie en de GGD. De GGD onderzoekt of de verontreiniging schade toebrengt aan de volksgezondheid. Voor informatie over gezondheidsrisico?s kunt u contact opnemen met de heer F. Muus van de GGD in Den Helder, tel. 0223 67 15 40. De gemeente heeft de bewoners van de J.C. van Wijkstraat en de Spoorsingel per brief op de hoogte gesteld.