Gemeente Maassluis

Persberichten

6-4-2003

Beantwoording schriftelijke vragen ChristenUnie over Burgemeesterswijk

De fractie van de ChristenUnie heeft op 21 maart aan het college van burgemeester en wethouders van Maassluis schriftelijke vragen gesteld over de renovatie en herinrichting van de Burgemeesterswijk. Het college heeft de vragen als volgt beantwoord:


1. Deelt u onze zorgen dat het voor vele huishoudens in de Burgemeesterswijk bijzonder triest is dat zij zowel hun woning als hun woonomgeving moeten verlaten?
Ja, die zorg delen wij. Daarom kent de WSM ook een herhuisvestingsregeling. Die regeling is opgesteld na overleg met VBBM en commissie Leefbaarheid.


2. Bent u met ons van mening dat in een wijk van 1300 woningen in de sector sociaal huur een terugkeer van 194 woningen (20%) wel bijzonder mager is?
In het masterplan is 40% voor sociale woningbouw opgenomen, waarvan in beginsel 20% in de huursfeer en 20% in de koopsfeer. Die verdeling is in beginsel flexibel.


3. Bent u op de hoogte van de vraag van de ChristenUnie gesteld tijdens de SMB commissievergadering van 19 december van het vorige jaar, om het percentage sociale huurwoningen op te hogen tot 40%, en wel op basis van het bijgestelde aantal van 1150 te bouwen woningen? Ja.


4. Bent u op de hoogte van de reactie van de heer Ploeg, directeur WSM, dat hij hier niet onwelwillend tegenover staat, hetgeen hij in een persoonlijk gesprek met twee leden van de fractie bevestigd heeft?

Ons is bekend dat de WSM als één van de mogelijke varianten- onderzoekt of het in de rede ligt om meer te bouwen in de sociale huursfeer.


5. Bent u bereid dit percentage van 40% sociaal huur te bespreken met de WSM en tot realisering te brengen? Wij zijn vanzelfsprekend bereid om haalbare alternatieven in de woningdifferentiatie met de WSM te bespreken.


6. Zou het bespreekbaar zijn dat wanneer bij realisering van bovengestelde er een financieel gat ontstaat, de geplande 50 woningen in het plan Balkon om te zetten in koopwoningen, waardoor financiën beschikbaar komen?
Nee, dat ligt niet voor de hand. Ons beleid is erop gericht dat in elk (op)nieuw te ontwikkelen woongebied voor arm, rijk, jong en oud wordt gebouwd. Sociale woningbouw op Het Balkon past in dat beleid.


7. Is het juist dat de WSM overweegt om de vrijkomende woningen aan het Dommisseplein en de Lotsystraat na de huurstop in te zetten als wisselwoningen?
De WSM overweegt na overleg met de commissie Leefbaarheid en binnen het kader van de herhuisvestingsregeling om tegemoet te komen aan de wens van een deel van de bewoners dat graag elders binnen de wijk op nieuwbouw wil wachten.


8. Wilt u bevorderen dat de bewoners die in de wijk willen blijven, gebruik kunnen maken van deze wisselwoningen, waarna zij in een later tijdstip kunnen verhuizen naar de sociale huurwoningen in de 0-fase? Zie vraag 7.


9. Bent u met ons van mening dat het de voortgang van het renovatie project kan bevorderen wanneer er afspraken gemaakt worden tussen de bewoners die persé in de Burgemeesterwijk willen blijven wonen en de WSM om, via gebruikmaking van genoemde wisselwoningen, door te verhuizen naar de sociale huurwoningen, met name in de 0-fase? Zie vraag 7.


10. Kunt en wilt u bevorderen dat op zon kort mogelijk termijn wordt gestart met de bouw van de 0-fase alvorens tot sloop in diezelfde fase wordt overgaan?
Wij doen er alles aan om zo snel mogelijk met nieuwbouw te starten.