Politie Hollands Midden
Datum: 6 mei 2003

(


Project tegen auto-inbraak 'Niets er in...Niets er uit' Alphen aan den Rijn


De politie van Alphen aan den Rijn onderneemt in samenwerking met de gemeente de komende tijd verschillende acties om auto-inbraak tegen te gaan. Met de acties proberen politie en gemeente automobilisten te waarschuwen voor een auto-inbraak. Het doel van de samenwerking is het aantal auto-inbraken terug te dringen met 15% van 1100 (2002) naar 935 daadwerkelijke aangiftes in 2003.

Vanaf 6 mei tot eind juni 2003 zullen de politie, de parkeerwachters en toezichthouders van de gemeente in verhoogde risicogebieden (rond winkelcentra, grote parkeerplaatsen bij flats) voertuigen gaan voorzien van een preventieflyer. Hierop staat genoteerd of men al dan niet zichtbaar goederen in het voertuig heeft achtergelaten. Immers, zichtbaar achtergelaten, waardevolle goederen oefenen een grote aantrekkingskracht uit op dieven. Zelfs een achtergelaten jas kan voor een dief reden zijn om een ruitje in te tikken. Maar ook een gsm, een autoradio, een laptop, autopapieren, een fototoestel of een tas kan de aandacht van een dief trekken. Een auto-inbraak is dan ook vaak een gelegenheidsdiefstal.

Een aantal praktische en eenvoudige tips uit de campagne is:
Sluit alle portieren van uw auto af
Neem altijd alle spullen mee uit de auto
Zet het handschoenkastje open zodat iedereen kan zien dat dit leeg is
Berg niets onder de stoelen op
Parkeer uw auto als het even kan in het zicht en op een goed verlichte parkeerplaats

De gemeente zal tevens borden plaatsen bij parkeerplaatsen om de automobilist extra attent te maken op auto-inbraak. Onder het motto 'denk 5 tellen na voordat u de auto verlaat' heeft u zelf invloed op het aantal auto-inbraken. Een diefstal uit uw auto duurt vaak maar 5 seconden; aangifte doen en verzekeringspapieren invullen loopt al snel richting de 5 uur!


Noot voor de redactie,