FloraHolland, v/h Bloemenveiling Holland


---

Investeringen in logistiek en handelshuisvesting (06-05-03)

Omzet FloraHolland met 5 procent gestegen in 2002

FloraHolland kijkt terug op een uitstekend 2002 waarin een omzetgroei van vijf procent is behaald waarmee de totaalomzet op 1,9 miljard euro komt. Het nettoresultaat bedraagt 2 miljoen euro. Het marktaandeel van FloraHolland steeg naar 53,5 procent. In het komende jaar investeert de bloemenveiling 45 miljoen euro onder meer in huisvesting van klanten en in logistieke dienstverlening. Voor 2003 verwacht FloraHolland een lichte omzetgroei en een nettoresultaat van 4,5 miljoen euro.

Dit maakten Bestuur en Directie vandaag bekend tijdens de perspresentatie van de jaarcijfers van FloraHolland. Na winsttoevoeging is het risicodragend vermogen circa 40 procent. Alhoewel dit een gezond uitgangspunt is, werken Bestuur en Directie aan een verdere versterking de komende jaren om de ambitieuze toekomstplannen te realiseren.

De omzet in snijbloemen steeg in 2002 met 3,9 procent naar een totaalomzet van 1,3 miljard euro. De kamerplanten stegen met 8,4 procent naar 462 miljoen en de tuinplanten met 3,4 procent naar 121 miljoen. De afzet via de 26 veilingklokken steeg met 3,4 procent en via het landelijke Bemiddelingsbureau met 9,3 procent. FloraHolland heeft in 2002 haar elektronische dienstverlening uitgebouwd. Inmiddels wordt 125 miljoen euro omzet gerealiseerd door open op afstand (elektronisch inkopen) en is bij 80 procent van de aangeleverde producten de informatie elektronisch aangeleverd. In 2002 heeft FloraHolland samen met haar klanten, 80.000 m2 nieuwe bedrijfshuisvestiging. gerealiseerd. Vorig jaar werden 400 nieuwe sierteeltproducten geïntroduceerd en daarmee is FloraHolland koploper op het gebied van noviteitenintroducties.

Sierteeltlogistiek
FloraHolland heeft vijf marktplaatsen nabij de belangrijkste sierteeltproductiegebieden. Twee ervan zijn exportveilingen en drie zijn gericht op de regionale markt. Jaarlijks worden er 7 miljard stuks bloemen en planten via klokken en Bemiddeling verkocht. Binnen dit netwerk van veilingen levert FloraHolland haar logistieke diensten. Handelaren kopen op diverse centra in en inmiddels voeren zo'n 500 FloraHollandleden in toenemende mate aan op meerdere vestigingen van FloraHolland. Dit heeft te maken met de vraag uit de markt en de verdergaande schaalvergroting en specialisme zowel aan leveranciers- als een afnemerszijde.
Voor FloraHolland vergen deze ontwikkelingen aanpassingen in haar dienstverlening. Voorraad staat bij de kweker op de tuin en de handel wil gedurende 24 uur per dag, via de veiling, uit die voorraad kunnen putten. Kortere doorlooptijden leiden tot 'vaker, vlugger en verser'. Dit vraagt om tracking & tracing en standaardisatie van transport en verpakkingsmiddelen.

Ruimte
"Grootschaligheid in sierteeltketen neemt grote vormen aan die verder gaan dan de traditionele samenwerkingsvormen zoals we die tot nu toe zagen", constateerde bestuursvoorzitter Kees Mostert van FloraHolland. Hij ziet deze ontwikkeling in bedrijfsomvang, in financieringsvormen en in commerciële samenwerking. Ter illustratie, op FloraHolland wordt inmiddels zo'n 10 procent van de totale omzet van FloraHolland gerealiseerd door zo'n dertig clusters van kwekerijen. Mostert haalde aan dat er samenwerkingsverbanden tussen kwekers ontstaan die vergaand samen willen ondernemen. Die samenwerking ziet hij ook terug bij ondernemers die hun bedrijf willen beëindigen en gezamenlijk ruimte creëren voor nieuwe grootschalige bedrijven, onder meer in het Westland.

FloraHolland
Op FloraHolland worden sierteeltproducten verhandeld via veilingklokverkoop en via bemiddeling (contractverkoop) worden verhandeld. Marktleider FloraHolland heeft vijf vestigingen verspreid over het land. Deze liggen nabij sierteeltproductiegebieden, in Naaldwijk, Rijnsburg, Bleiswijk, Venlo en Eelde. In totaal werken er bijna 3000 medewerkers bij FloraHolland.