Gemeente Ede

Commissie presenteert jaarverslag bezwaarschriften

De commissie voor de bezwaarschriften in de gemeente Ede heeft haar jaarverslag over 2002 gepresenteerd. Vorig jaar nam het aantal bezwaarschriften in beide Kamers van de commissie toe. De stijging in Kamer I bedroeg 75 bezwaarschriften: van 113 in 2001 naar 188 in 2002. De toename in Kamer II was 27 bezwaarschriften en kwam daarmee uit op 232.

Twee Kamers
De gemeente Ede kent een bezwaarschriftencommissie die ingesteld is voor de drie bestuursorganen (gemeenteraad, college van burgemeester en wethouders en de burgemeester). De commissie is een hoor- en adviescommissie en heeft twee meervoudige kamers vanwege het grote aantal bezwaarschriften en de mate van specialisatie in de onderwerpen. Kamer I behandelt onderwerpen over openbare orde, veiligheid en bijzondere wetten, het maatschappelijke rechtsverkeer, burgerzaken, verkeer, vervoer, parkeren, natuurbescherming, milieu en ruimtelijke ordening. Kamer II gaat onder meer over de Algemene bijstandswet, de Wet inschakeling werkzoekenden, de Wet voorzieningen gehandicapten, en Gehandicaptenparkeerkaarten en -plaatsen.

Nieuwe opzet
De commissie behandelt de bezwaarschriften die na beslissingen van de bestuursorganen binnen komen. De belanghebbenden en het betreffende bestuursorgaan worden dan voor een bijeenkomst uitgenodigd om te worden gehoord. De behandeling van het bezwaarschrift eindigt met een advies van de commissie over wat er moet het bezwaarschrift moet gebeuren. Dit advies brengt de commissie uit aan het bestuursorgaan dat ook eerder het besluit nam. Sinds begin 2002 vergaderde de commissie in een nieuwe opzet. Daarbij maakt de voorzitter geen deel meer uit van de gemeenteraad en de meerderheid van de commissie bestaat uit niet-raadsleden. Voor deze opzet is gekozen om, nog meer dan voorheen, elke schijn van partijdigheid bij de behandeling van bezwaarschriften te voorkomen.

Stijging
De tabellen van het jaarverslag 2002 laten zien dat het aantal bezwaarschriften voor Kamer I is toegenomen van 113 tot 188. Deze toename komt vooral doordat tegen twee besluiten veel bezwaren zijn ingediend. Zo werden 24 bezwaarschriften ingediend tegen een bouwvergunning en 46 bezwaarschriften waren gericht tegen verkeersmaatregelen aan Heelsumseweg / Selterskampweg in Bennekom. Verder valt op dat het aantal adviezen tot gegrondverklaring bij de verkeersbesluiten relatief hoog is( zeven keer). Vijf daarvan gaan overigens over een en hetzelfde besluit (aanwijzing Ede-centrum als voetgangersgebied).

Het aantal bezwaarschriften voor Kamer II nam toe van 205 tot 232. De meeste bezwaarschriften werden ingediend op het terrein van de Algemene bijstandswet en de Wet voorzieningen gehandicapten. Het aantal bezwaarschriften tegen beschikkingen op grond van de Algemene bijstandswet en aanverwante regelgeving blijft redelijk constant. Het aantal bezwaarschriften tegen beschikkingen op grond van de Wet Voorzieningen Gehandicapten blijft relatief hoog. Veel bezwaarschriften werden ingediend door klanten die op basis van een medisch advies gebruik kunnen maken van de Regio-taxi en/of Traxx, maar door een wijziging van de betreffende regeling niet meer in aanmerking komen voor een financiële tegemoetkoming daarvoor.

Voor meer informatie over de bezwaarschriften kan men terecht bij de secretaris van de commissie, afdeling Algemene en Juridische Zaken van de gemeente Ede, telefoon (0318) 68 01 63.