Boogerd (D66, Europees Parlement): Amerika veel te vaag over inbreuk privacy Europeanen

Johanna Boogerd-Quaak (D66) lid van het Europees Parlement is perplex dat afgevaardigden van de VS vandaag geen duidelijk antwoord gaven op prangende vragen betreffende voorlopige overeenkomst die tussen de EU en de VS is gesloten over de uitwisseling van persoonsgegevens van passagiers van en naar de VS.

Naar aanleiding van de onrust die is ontstaan door de bekendmaking van de voorlopige overeenkomst die tussen de EU en de VS is gesloten over de uitwisseling van persoonsgegevens van passagiers van en naar de VS werd er vandaag een delegatie van de Amerikaanse Department for Homeland Security aan de tand gevoeld in het Europees Parlement.

Boogerd wil dan ook dat deze kwestie niet langer met Amerikaanse ambtenaren wordt besproken maar dat deze kwestie op politiek niveau geregeld wordt. Johanna Boogerd, fungerend voorzitter van deze bijeenkomst: Het kan niet zo zijn dat leden van het Europees Parlement afgescheept worden met vage antwoorden van Amerikaanse ambtenaren. Ik wil het recht op privacy van Europeanen verdedigen en dat kan zo niet!

Ein van de Amerikaanse afgevaardigden was de kersvers benoemde O4Connor Kelly, verantwoordelijk voor gegevensbescherming van het Department for Homeland Security. Zij stelde dat de Amerikanen ernaar zullen streven EU burgers hetzelfde te behandelen als hun eigen onderdanen.

Johanna Boogerd nam geen genoegen met dit antwoord. Boogerd: "Alleen streven biedt voor mij niet voldoende garantie. Ze zeggen wel dat EU burgers hetzelfde zullen worden behandeld als Amerkiaanse burgers. 95% van de EU burgers is naar eigen zeggen niet risicovol, maar zonder blikken of blozen vermeldt men vervolgens dat de gegevens van Amerikaanse burgers snel worden vernietigd, terwijl men ten aanzien van de gegevens van EU burgers spreekt over een termijn van 7 jaar of langer".

Boogerd zei te hebben vernomen dat een eventuele overeenkomst die tussen de EU en de VS zal worden gesloten ook in het Congres van de Verenigde staten zal worden behandeld. Boogerd geeft te kennen dat zij, mocht de gesloten overeenkomst in haar ogen niet proportioneel zijn en geen evenwicht tussen privacybescherming en effectieve strijd tegen het terrorisme vormen, contact op zal nemen met haar collega4s in het Congres.



Ingezonden persbericht