Gemeente Ede

Gemeente Ede is in 2002 succesvol in reïntegratiebeleid

De gemeente Ede is in 2002 succesvol geweest in de uitvoering van haar reïntegratie- en sociale activeringsbeleid. Vorig jaar volgden in totaal 455 mensen een reïntegratietraject. Dit is bijna eenderde van het totale klantenbestand (mensen met een uitkering ) van de hoofdafdeling Werk Inkomen en Zorg.

Dat blijkt uit het beleidsverslag Algemene Bijstandswet (Abw) en aanverwante wet- en regelgeving over het jaar 2002. In het beleidsverslag evalueert de gemeente de uitvoering van deze wetten. Hoofddoelstelling van het beleid van WIZ is enerzijds de instroom in de uitkering te beperken en anderzijds de uitstroom uit de uitkering naar werk te bevorderen.

Via reïntegratie kunnen mensen met een uitkering uitstromen naar een vaste baan. Sociale Activering is een middel om de instroom naar reïntegratietrajecten te bevorderen. Vorig jaar heeft de gemeente Ede veel mensen geplaatst in een reïntegratie- of sociale activeringstraject. Juist nu het financiële spanningsveld tussen Rijk en gemeente toeneemt, is dit een goede prestatie.

De groep die is toegeleid bestaat voor 90% uit klanten die een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Het intensieve activeringsbeleid van de gemeente Ede is ook landelijk niet onopgemerkt gebleven. De gemeente heeft voor haar activiteiten in 2002 de "Werksleutel" gewonnen. De Werksleutel is een prijs van het Ministerie SZW die wordt toegekend aan de gemeente die de meest vernieuwende initiatieven heeft ondernomen op het gebied van reïntegratie en sociale activering.

Weinig veranderd
Het totale uitkeringsbestand (1486 mensen) van Werk, Inkomen en Zorg is in 2002 niet veel veranderd ten opzichte van 2001 (1465 mensen). In 2002 zijn er bij de gemeente 576 aanvragen voor levensonderhoud in behandeling genomen.

Vorig jaar werden er 232 bezwaarschriften ingediend. Dat is een lichte toename ten opzichte van 2001 toen er 203 bezwaarschriften binnenkwamen. In 2002 is de nieuwe Wvg-verordening in werking getreden. De wijziging rond de financiële tegemoetkoming voor de vervoersvoorziening, is van invloed geweest op het aantal bezwaarschriften.

Per 1 januari 2002 kunnen zowel niet-uitkeringsgerechtigden als uitkeringsgerechtigden bij de gemeente een reïntegratietraject aanvragen. De niet-uitkeringsgerechtigden vormen een nieuwe doelgroep voor WIZ.

Ook is in 2002 veel aandacht besteed aan voorlichting. Het project "Herziening folders en formulieren" is afgerond. De doelstelling van het project om folders, formulieren en brochures gebruiksvriendelijker, korter en herkenbaarder te maken, is gehaald. Begin 2003 is er een geheel nieuwe informatiemap aan klanten van WIZ aangeboden.