Gemeente Ede

Parkeerverbod grote vrachtwagens Lunteren

Burgemeester en wethouders hebben besloten dat grote vrachtwagens binnen de bebouwde kom in Lunteren alleen nog aan de Bisschopsweg mogen parkeren. Deze maatregel gaat volgende week woensdag in. Het gaat om vrachtwagens die langer zijn dan zes meter en hoger dan 2,4 meter. Hiermee komt een eind aan de vele klachten die de gemeente ontvangt van Lunteranen. Zij vinden de geparkeerde vrachtwagens hinderlijk. De gemeente vindt de geparkeerde vrachtwagens bovendien gevaarlijk en ontsierend. Na de zomervakantie legt de gemeente aan de Bisschopsweg een speciaal voor vrachtwagens bedoelde parkeermogelijkheid aan. Daar is dan plaats voor 12 grote vrachtwagens.

Bewoners van Lunteren klagen vaak over geparkeerde grote vrachtwagens in het dorp. De vrachtwagens staan op verschillende plekken op de openbare weg en veroorzaken bij het warmdraaien geluid- en stankhinder. Ook vinden veel mensen de vrachtwagens aan de straat geen mooi gezicht. De gemeente erkent deze overlast en is bovendien van mening dat de geparkeerde wagens gevaarlijke situaties kunnen veroorzaken. Zij vallen bijvoorbeeld onvoldoende op bij schemer en duisternis en spelende kinderen tussen en achter de wagens kunnen onvoldoende zichtbaar zijn.

Parkeermogelijkheid
Met ingang van volgende week woensdag is parkeren binnen de bebouwde kom alleen op de Bisschopweg toegestaan. Daar is nu al voldoende parkeermogelijkheid aanwezig. Na de zomervakantie wordt speciaal voor deze vrachtwagens een soort parkeerhaven aangelegd tussen de Groen van Prinstererstraat en de Postweg. Parkeren om goederen onmiddellijk te laden en te lossen blijft in heel Lunteren overigens gewoon mogelijk.

Parkeerontheffing
In bijzondere situaties van tijdelijke aard is ontheffing mogelijk. Daarbij moet men denken aan bijvoorbeeld het parkeren van kermiswagens gedurende enkele dagen en andere evenementen. Deze ontheffing kan men aanvragen bij het hoofd van de afdeling Toezicht van de gemeente Ede.