Gemeente Ede

Nieuw landgoed in Ederveen
College werkt mee aan bestemmingsplanwijziging Landgoed Roodselaar

Het college van Ede wil meewerken aan de bestemmingsplanwijziging voor de realisatie van Landgoed Roodselaar. Landgoed Roodselaar moet een modern landgoed worden dat verrijst op gronden van een voormalig agrarisch bedrijf aan de Fliertseweg in Ederveen. De bestaande boerderij wordt daartoe opgeknapt. Daarnaast voorziet het plan in een nieuw woongebouw dat uit drie wooneenheden bestaat. De oude schaatsbaan aan de Fliertseweg maakt ook onderdeel uit van het plan en zal in oude staat worden hersteld.Het landgoed is tot stand gekomen in overleg tussen aanvrager, provincie en de gemeente. In dit overleg zijn de uitgangspunten voor het landgoed geformuleerd en verder in het bestemmingsplan, landschapsplan en beeldkwaliteitplan uitgewerkt.

15 Hectare
Het bestemmingsplan maakt de ontwikkeling van een landgoed van ruim 15 hectare aan de Fliertseweg mogelijk. Het nieuwe landgoed krijgt de naam van de reeds aanwezige boerderij Roodselaar. Het landgoed ligt aan de westzijde van het dorp Ederveen, centraal in de Gelderse vallei. Het gebied wordt begrensd door de Fliertsebeek (zuidzijde), Grebbeliniedijk (westzijde) en de Zwetselaarseweg (noordzijde). In het noordelijke deel ligt een schaatsbaan. De kleedruimte van deze schaatsbaan wordt in zijn oude staat hersteld. De bestaande boerderij in dit noordelijke deel krijgt de functie van woonhuis (hoeve Roodselaar). In het zuidelijke deel van het landgoed naar de Fliertsebeek komt een landhuis met drie geschakelde wooneenheden. De schuren zijn al gesloopt.

Wandelpaden
Het nieuwe landgoed draagt bij aan de versterking van landschappelijke en ecologische kwaliteit van de omgeving. Het landgoed ligt in een ecologische verbindingszone. Voor de ontwikkeling van Landgoed Roodselaar is een landschaps- en inrichtingsplan opgesteld. Hierin is de uitwerking van het landgoed weergegeven. Het landgoed zal toegankelijk zijn voor het publiek; het is ontsloten door verschillende wandelpaden. In het halfopen landschap van De Vallei kent het landgoed Roodselaar een afwisseling van kleine bospercelen en open ruimten, met in de kern één landhuis aan de centrale ruimte, bestaande uit drie wooneenheden.

Uiterlijk bebouwing
De bestaande boerderij met erf krijgt een eenvoudige uitstraling en traditioneel materiaalgebruik. Het landhuis heeft een inhoud van 3000 m3. Voor dit landhuis worden klassieke elementen en materiaalkeuzen gecombineerd met eigentijdse ontwerpprincipes. Alle uitgangspunten staan in het beeldkwaliteitplan dat voor het landgoed is gemaakt.