Gemeente Ede

Uitbreiding en vernieuwing
Sport/recreatiepark Peppelensteeg thuishaven vier Edese voetbalclubs

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor sport- en recreatiepark Peppelensteeg in Ede uit te breiden en deels opnieuw in te richten. Uitbreiding met vier of vijf velden is nodig omdat de huidige clubs ruimtegebrek hebben én om er voetbalclub FC Jeugd uit Ede-Zuid te kunnen herhuisvesten. Naast de benodigde uitbreiding met vier of vijf velden krijgt het complex een kwaliteitsimpuls. Zo zal het huidige kunstgrasveld op sportpark De Peppelensteeg worden voorzien van een nieuwe toplaag. Het veld kan daardoor tot genoegen van de voetbalclubs na vernieuwing vaker gebruikt worden.

FC Jeugd uit Ede-Zuid is op zoek naar nieuwe wedstrijd- en trainingsvelden. De voetbalclub moet verhuizen omdat op hun huidige velden op sportpark Oranje woningen komen.

De gemeenteraad heeft eerder aangegeven de Edese buitensportactiviteiten te willen concentreren op drie sportlocaties, waarvan het Peppelensteeggebied de grootste is.

Vier tot vijf nieuwe velden
Niet alleen voor FC Jeugd moest in het Peppelensteeggebied ruimte gevonden worden. Er is ook een groeiende ruimtebehoefte van de clubs die nu voetballen in het park. Dit zijn DTS'35, De Edesche Boys en Blauw-Geel'55. FC Jeugd heeft twee à drie velden nodig, inclusief een veld voor trainingsdoeleinden. Voetbalvereniging DTS'35 heeft op dit moment vijf wedstrijd-velden en één trainingsveld op sportpark Inschoten in het Peppelensteeggebied. FC Jeugd neemt hier drie velden van over, waarvan het meest oostelijk gelegen veld samen met de Edesche Boys en Blauw-Geel'55 moet worden gebruikt. Eén wedstrijdveld én een trainingsveld hoeft de club niet met de anderen te delen. DTS'35 krijgt ter compensatie drie nieuwe wedstrijdvelden en een nieuw trainingsveld. Deze vier nieuwe velden komen aan de westkant van het complex, op de plaats waar nu volkstuinen zijn. Na de aanleg van de vier velden is daar mogelijk nog ruimte voor de aanleg van één of maximaal twee velden. De komende tijd bekijkt de gemeente of zij die meteen aanlegt, of er nog mee wacht. Leidend in de beslissing is de verwachte ontwikkeling van het ledenaantal van de betrokken clubs.

Kwaliteitsverbetering
Naast de uitbreiding wil het college ook de kwaliteit van het huidige sportpark De Peppelensteeg (de thuishaven van Blauw-Geel55 en Edesche Boys) verbeteren. Dit betekent dat het bestaande kunstgrasveld wordt vernieuwd. Ook wordt bekeken of het veld naast het kunstgrasveld zodanig kan worden aangepast, dat beide verenigingen er op kunnen trainen én er wedstrijden op kunnen spelen. Het college staat bovendien positief tegenover andere verbeteringen van beschikbare faciliteiten. Zo zegt het college te willen meewerken aan het verzoek van de Edesche Boys om in het bestemmingsplan een mogelijkheid op te nemen voor de bouw van een tribune op hun "toekomstige" hoofdveld.

Wethouder Rob Spiegelenberg: 'Het voetballen in het Peppelensteeggebied kristalliseert zich uit. Daar ben ik blij mee, want de vraag naar speel- en trainingsmogelijkheden is groot. We denken een forse slag te slaan met de uitbreiding van het aantal velden en de vernieuwing van het kunstgrasveld. Het nut van dit veld moeten we niet onderschatten. Het is straks beter geschikt voor voetbal en clubs kunnen er altijd op terecht.'