Gemeente Ede

Bewoners Maandereng concretiseren wijkvisie

Twee jaar geleden startte de gemeente een proef met van Intergraal WijkBeheer (IWB) in Maandereng. Kenmerkend voor IWB is dat de ontwikkelingen in de wijk regelmatig met alle betrokkenen in onderling verband worden bekeken. Welstede, Woonstede en de politie zijn nauw betrokken bij dit project. Nu in samenspraak met de wijkbewoners een visie is gemaakt, is het tijd om de plannen concreet te maken. In mei en juni zitten daarom ruim veertig personen om tafel om samen een direct uitvoerbaar wijkbeheerprogramma te maken. In zon programma staan onder andere actiepunten voor het onderhoud in de wijk, het beheer van het groen en activiteiten op straat of in het buurthuis.

Wijkplatform
Een wijkvisie is een kader om huidige knelpunten in de wijk op te lossen en toekomstige problemen voor te zijn. De bijeenkomsten die hierover plaatsvonden, werden zeer goed bezocht. Uit deze bijeenkomsten meldden dertig bewoners zich aan voor een wijkplatform. Verdeeld in groepen werkten ze aan specifieke themas.

De bijeenkomsten
Vanaf volgende maand gaan wijkbewoners samen met professionals de wijkvisie verder concretiseren. Onder professionals verstaat de gemeente vertegenwoordigers van Welstede, Woonstede en de politie. De gemeente nodigt een ruime vertegenwoordiging van de wijkbewoners uit. Het gaat om leden van bewonerscommissies, het wijkplatform, een vertegenwoordiging van de allochtone bewoners en een aantal jongeren.

Het beloven levendige bijeenkomsten te worden, waarin slagvaardigheid en directe communicatie tussen bewoners, professionals, bestuurders en ambtenaren centraal staat. In twee sessie van een vrijdagavond en een zaterdag gaat iedereen aan de slag. Aan het einde van de tweede sessie ligt er een programma voor het beheer van de wijk voor de komende jaren. Dit programma wordt door alle partijen gedragen en de uitvoering kan direct beginnen.

Subsidie
Het hele traject is opgezet met subsidie uit het Gelders grote stedenbeleid. De provincie wil met deze subsidie bereiken dat sociale relaties in de wijk worden versterkt en dat de kloof tussen overheid en burger kleiner wordt. Het geld wordt voor een deel ingezet voor de bijeenkomsten en de organisatie en voorbereiding daarvan. Het grootste deel kan echter worden besteed aan concrete zaken voor de wijk. Vernieuwing is daarbij belangrijk. De activiteiten moeten gericht zijn op het vergroten van de sociale cohesie.