Gemeente Ede

Hergebruik gasfakkelinstallatie afvalstort Wekerom

Na jaren trouwe dienst verdwijnt de gasfakkelinstallatie bij de voormalige afvalstort in Wekerom. De reden voor de verkoop is dat er onvoldoende gas vrijkomt om de installatie te laten werken. De installatie leverde geen milieuwinst meer op, terwijl de onderhoudskosten wel aanzienlijk stegen.

De gasfakkelinstallatie zorgde voor verbranding van het zogenaamde stortgas, dat ontstaat in afvalstortplaatsen. Hiermee werd voorkomen dat (broeikas)gassen in het milieu komen. Ervaring leert dat 15 tot 20 jaar na sluiting van een afvalstort er nauwelijks nog stortgas vrijkomt. In de beginfase was dit nog voldoende om er zoveel elektriciteit mee op te wekken, dat dit aan het openbare net werd geleverd. Dat is nu niet meer het geval. Nu uit onderzoek blijkt dat de installatie geen milieuwinst oplevert, besloot het college van burgemeesters en wethouders tot verkoop en verwijdering van de gasfakkel, Het bedrijf Grontmij heeft interesse in de aankoop, wil de gasfakkel reviseren en kan de installatie hergebruiken op een andere locatie.

De ontmanteling neemt ongeveer een week tijd in beslag. Eerst wordt de electriciteitsaansluiting afgekoppeld, waarna de bronkoppen uit de afvalstort worden verwijderd. De gaten die hierdoor ontstaan worden met klei gedicht. Op deze manier zorgt Grontmij er voor dat de afvalstort verantwoord achterblijft. Het weinige nog vrijkomend stortgas dat nu en straks verspreid uit de afvalstort ontsnapt, levert geen gevaar op voor het milieu en de volksgezondheid.