Gemeente Ede

Gemeente Ede dient ideeën in voor plattelandsontwikkeling

De provincie Gelderland heeft volgend jaar 32 miljoen euro beschikbaar voor gebiedsgerichte plattelandsontwikkeling. De gemeente Ede diende ideeën in voor meerdere projecten. De projecten worden via een eerste toetsing door het programmabureau Gelderse Vallei beoordeeld. Als de projecten positief worden beoordeeld, werkt de gemeente Ede de ideeën uit tot concrete voorstellen.

Provinciaal beleid
Plattelandsontwikkeling is een van de speerpunten van het Gelders provinciaal beleid. De landbouw in heel Europa en ook in Nederland verandert en daarmee ook het platteland. Op het Gelderse platteland is een geleidelijke maar ingrijpende omwenteling gaande: het belang van de landbouw neemt af en er is meer ruimte nodig voor andere economische activiteiten, natuur, recreatie en wonen. De provincie Gelderland probeert optimaal gebruik te maken van subsidiegelden die de Europese Commissie beschikbaar stelt.

Doel van het Gelderse plattelandsbeleid is het herstructureren van de agrarische sector en het creëren van nieuwe economische, sociale, culturele en landschappelijke impulsen. Ook wordt getracht de leefbaarheid van het platteland (inclusief de kernen met minder dan 15.000 inwoners) te verbeteren.

Aanpak gemeente Ede
De gemeente Ede maakte met het Programmabureau Gelderse Vallei afspraken over de manier waarop zij een subsidieaanvraag voor projecten indient. Dit jaar zijn er drie momenten waarop dat kan. De projecten worden via een eerste toetsing beoordeeld. De globale ideeën worden zo op hun kansrijkheid beoordeeld. Dit biedt wederzijds voordelen.

Ideeën
De gemeente diende onlangs uiteenlopende ideeën voor projecten in. Voorbeelden zijn:

* De inrichting van natuurgebieden als bufferzone in het ISEV gebied. De bufferzone is in dit geval een gebied tussen het bedrijventerrein en de recreatieplas waar de natuur de hoogste prioriteit krijgt.

* De realisatie van een ecologische verbinding tussen de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Zon gebied wordt specifiek ingericht voor planten en dieren.

* De landschappelijke inpassingen van bijvoorbeeld woonhuizen of schuren die van oorsprong niet op de locatie voorkomen. Een mogelijkheid si het camoufleren met beplanting die daar van nature thuis hoort.

* De aanleg van erfbeplantingen om het landschappelijke karakter te versterken. Beplanting met elzen, wilgen en populieren is een voorbeeld. Aan de Veluwerand komt van nature veel eikenbeplanting voor.

* De aanleg van individuele behandelingsinstallaties voor zuivering van afvalwater bij panden in het buitengebied die niet op de riolering zijn aangesloten.

* Het stimuleren van Stadslandbouw; dit betekent feitelijk een uitbreiding van de zuiver agrarische taken met bijvoorbeeld educatieve, recreatieve of commerciële activiteiten.

Daarnaast wordt gedacht aan maatschappelijke voorzieningen om het platteland leefbaar te houden en zorgvoorzieningen in de kleine kernen. Een reeds bestaand dorpshuis kan bijvoorbeeld functies uitbreiden tot een zogenaamd "Kulturhus" Het "Kulturhus" biedt voorzieningen als gezondheidszorg, kinderopvang, maar ook meer commerciële functies als bijvoorbeeld een filiaal Postkantoor.

Toekenning subsidie
Het project voor de realisatie van een ecologische verbinding tussen de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug is positief door de provincie Gelderland ontvangen. Het idee is inmiddels aangedragen om in aanmerking te komen voor de Regeling subsidiëring gebiedsgericht beleid en reconstructie concentratiegebieden (SGB) bij het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Zelf is de provincie bereid 52.900 als cofinanciering beschikbaar te stellen vanuit het Fonds Vernieuwing Landelijk Gebied. Het project richt zich op de realisatie van brede landschapselementen en kleinschalige natuur in de landschapszone van de ecologische verbinding Lunterse Beek. Op korte termijn verwacht de gemeente ook de eerste globale beoordeling van de andere ingediende ideeën.