Dienstenbond CNV

Resultaat CAO Tuincentra: behoorlijke pas op de plaats 06-05-2003

Na een vijftal onderhandelingsrondes kunnen we u nu dan informeren dat een onderhandelings-resultaat voor een nieuwe CAO Tuincentra is bereikt.

Op het laatst deden werkgevers voor wat betreft het loon het voorstel van 2,5% (1,5% structureel en 1% eenmalig) voor 15 maanden. Daarbij kwam het woord eindbod net niet over de lippen. Dit zou betekenen dat er een situatie zou ontstaan van slikken of stikken. Uiteindelijk hebben we er een loonsverhoging kunnen uitslepen van 1,5% structureel per 1 augustus 2003 en een eenmalige uitkering van 1% van 12x het salaris over januari per 1 februari 2004. Een uitgeklede 2,5% dus.

Uiteraard zijn naast de loonsverhoging nog een aantal andere afspraken gemaakt. De belangrijkste afspraken voor u zijn:
* een looptijd van een jaar; 1 april 2003 tot 1 april 2004

* bij de opbouw en opname van vakantiedagen geldt de wettelijke verjaringstermijn van 5 jaar. De werkgever kan u dus niet verplichten uw vakantiedagen in hetzelfde jaar op te nemen


* verhoging van de maaltijdvergoeding naar 6,50

* afspraken rondom ziekte&reïntegratie: o.a. doorbetaling van 100% van het loon na een jaar ziekte als de WAO wordt uitgesteld omdat werkgever zich onvoldoende heeft ingespannen de werknemer te reïntegreren of bij een gezamenlijk verzoek tot uitstel van de WAO


* de Ondernemingsraad zal zoveel als mogelijk binnen werktijd vergaderen. Vergadertijd is dan te betalen tijd


* d.m.v. een Handboek wordt aandacht besteed aan overvalpreventie. Nader onderzocht wordt of de informatie over overvalpreventie ook door middel van een training aan werknemers kan worden aangeboden.


* in de CAO zal aandacht worden besteed aan maatschappelijk verantwoord ondernemen


* werknemers die alleen horecawerkzaamheden verrichten zullen onder de CAO Horeca komen. Dit betekent een hoger uurloon en het vervallen van de toeslag van 100% voor de zondag.

Verder zijn de volgende zaken afgesproken, betreffende met name verduidelijking van de tekst van de huidige CAO:
* Aanpassen uurloondeelfactor van 164 naar 164,67 (maandloon is immers de basis)


* een verduidelijking van de tekst over buitengewoon verlofrechten ten opzichte van part-tmers. Een part-timer heeft recht op buitengewoon verlof op die dagen waarop hij/zij normaal gesproken is ingeroosterd. Om dit te bepalen wordt gekeken naar de werktijd over de daarvoor liggende 13 weken. Is in 7 van die 13 weken op dezelfde dag gewerkt? Dan bestaat recht op verlof.


* bij een vijftal ondernemingen zal een proef worden gedaan met een zogenaamd jaarurenmodel. Dit betekent dat een werknemer de ene periode meer kan worden ingezet en de andere periode minder. Dit alles natuurlijk wel binnen een bepaalde bandbreedte. De OR en de vakbonden zullen partij zijn bij dit experiment; oproepkrachten krijgen over de eerste 24 maanden (i.p.v. de huidige 12 maanden) alleen de werkelijk gewerkte uren betaald.

Tot slot
Werkgevers herkenden niet de signalen dat de werkdruk een probleem is binnen de branche en dat het vakbondsverlof onvoldoende is om daadwerkelijk als werknemer actief te zijn voor de vakbond. Dat zijn dus zeker punten waar wij het komende jaar veel aandacht aan moeten besteden. U hoort hier binnenkort meer van ons over! Ook het afschaffen van de wachtdagen bij ziekte en uitbreiding van de kinderopvangregeling blijven hoog op onze prioriteitenlijst staan.

Uw mening
Wij leggen dit resultaat neutraal aan u onze leden voor (dus geen negatief of positief advies). Graag vernemen wij van u als lid of u al dan niet instemt met het onderhandelingsresultaat. In het geval u niet instemt, zullen wij proberen weer opnieuw met werkgevers om tafel te gaan. De verwachting is dan wel dat eerder vroeg dan laat ook een bijdrage van u wordt verwacht. Een NEE betekent ook dat u bereid bent om actie te voeren. U kunt uw stem doorgeven via hilversum@cnvdibo.nl, maar u kunt ook het reactieformulier gebruiken dat per post aan u is verstuurd.

Volledige tekst
Wilt u de volledige tekst van het onderhandelingsresultaat? Dat kan natuurlijk. U dit aanvragen via tel: (035)6460580 of via hilversum@cnvdibo.nl.

Vragen
Heeft u verder nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze info dan kunt u terecht bij uw bestuurder, Neoletta Poelgeest, tel: (035)6460580.