Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

MINVROM: Van der Valk houdt zich beter aan regels VROM

De meeste vestigingen van Van der Valk leven de regels van het ministerie van VROM inmiddels goed na. Veel maatregelen, vooral ter verbetering van de veiligheid, zijn uitgevoerd. Dat blijkt uit een controle die de VROM-Inspectie de afgelopen maanden heeft uitgevoerd en waarvan de resultaten vandaag door demissionair minister Kamp (VROM) naar de Tweede Kamer zijn gestuurd. De controle is een vervolg op het onderzoek naar alle 52 Van der Valk vestigingen in 2002. Aanleiding was toen het instorten van het parkeerdek bij de vestiging in Tiel.

Veiligheid
De VROM-Inspectie heeft in 2002 de betrokken gemeenten verzocht direct maatregelen te laten treffen bij 11 van de 52 vestigingen. Aanleiding was de situatie op het gebied van de constructieve veiligheid en de brandveiligheid. Deze maatregelen zijn getroffen, zodat de vestigingen weer veilig zijn. Bij 28 vestigingen werd, vanwege geconstateerde schade aan het gebouw, de gemeente verzocht om nader onderzoek uit te voeren en de VROM-Inspectie hierover in te lichten. In 16 van deze gevallen bleken er constructief geen problemen te zijn en in 5 gevallen waren bouwkundige aanpassingen nodig die inmiddels zijn uitgevoerd.
Bij een klein aantal vestigingen is geconstateerd dat nog niet alle door de VROM-Inspectie gesignaleerde tekortkomingen zijn opgeheven. Ook is met enkele gemeenten nog discussie over de maatregelen voor de brandveiligheid. De Inspectie heeft in sommige gevallen de gemeente aanbevolen om verdergaande maatregelen te laten treffen dan de wettelijke minimumeisen. De Woningwet geeft gemeenten hiervoor de mogelijkheid.

Bij de controle in 2003 is ook gekeken naar de regelgeving op het gebied van legionella en het cfk-besluit, de regels voor het gebruik van ozonaantastende stoffen. Daaruit bleek dat eerder geconstateerde overtredingen tot het verleden behoren.

Kwaliteitssysteem
In 2002 heeft de VROM-Inspectie de Van der Valk vestigingen geadviseerd om een landelijk gecoördineerde ondersteuning voor naleving van de VROM-regelgeving op te gaan zetten en die in een plan van aanpak vast te leggen. Van der Valk had al aangegeven dat er gewerkt wordt aan een kwaliteitswaarborgsysteem, met de kernpunten vergunningen, veiligheid en milieu. Inmiddels is er een plan van aanpak dat in de loop van 2003 wordt uitgevoerd. Een .Stichting Van der Valk Merken. zal aan de Van der Valk bedrijven licenties verstrekken op basis van een systeem van kwaliteitseisen.