Gemeente Eindhoven

Persbericht: 6 mei 2003 nr. 80

Nieuwe nota Sport en Recreatie 2003 - 2007

Visie op ontwikkelingen sport en recreatie in Eindhoven

De gemeente Eindhoven heeft de nota 'sport en recreatie' geactualiseerd en toegespitst op nieuwe ontwikkelingen in de hedendaagse vrijetijdsbeleving.

In de nota 'sport en recreatie 2003-2007' wordt aandacht besteed aan hoe de situatie er op dit moment uitziet in Eindhoven op het terrein van sport en recreatie. Er is gekeken naar maatschappelijke en demografische ontwikkelingen die van invloed zijn op het beleid in de toekomst en hoe dit geheel doorvertaald kan worden naar de komende vier jaar.

Enkele aandachtspunten uit de nota 'sport en recreatie 2003-2007', die op 10 maart 2003 is goedgekeurd door de Eindhovense gemeenteraad, zijn:

* Diverse Eindhovense sportverenigingen hebben het moeilijk met het vinden van vrijwilligers en goede bestuursleden. Zij worden steeds meer geconfronteerd met de individualiserings tendens in de samenleving. De sportverenigingen kunnen de nodige ondersteuning gebruiken.

* De relatie tussen breedtesport en topsport is aanvullend maar afzonderlijk beleid is gewenst.

* De sport- en recreatie-infrastructuur is een sterk punt in Eindhoven. Dat wil de gemeente Eindhoven ook zo houden door met de tijd mee te gaan door middel van aanleg van kunstgrasvelden en het verder vorm geven van concentratiegebieden zoals de Genneper Parken, Sportcomplex Eindhoven-Noord en De Karpen.
* Kinderen moeten veilig kunnen spelen en sporten in hun directe woonomgeving. Belangrijk hierbij is de driehoek 'school-buurt-sport' vorm en inhoud te geven.
* De gezondheidswaarde en het sociale aspect van sporten spelen een belangrijke rol bij het bewegen van ouderen; de snelst groeiende groep in Eindhoven.

* Nieuwe fiets- en wandelpaden zouden er voor moeten zorgen dat Eindhovenaren vanuit het centrum, maar ook vanuit de stadsdelen, aansluiting krijgen op de wandel- en fietsroutes in het buitengebied.

De nota is tot stand gekomen onder verantwoordelijkheid van de beleidsafdeling van de sector Sport en Recreatie van de dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Eindhoven in samenwerking met de Eindhovense Sportambassadeurs, de Eindhovense Sportraad, voorzitters van een aantal Eindhovense sportverenigingen en de Eindhovense bevolking middels een representatieve enquête.

© 2003 Gemeente Eindhoven