NOC*NSF


Nieuwe lichting MasterCoaches 'afgestudeerd'

ARNHEM - Een tiental bondscoaches heeft het NOC*NSF-programma MasterCoach met goed gevolg afgerond en heeft het certificaat 'MasterCoach in Sports' ontvangen.

De coaches in deze derde lichting zijn Han Minjon (bobslee heren), Sjouke van den Bos (korfbal), Susannah Chayes (roeien, heren scullen licht), Corrie Broweleit (kunstrijden op de schaats), Leo van Zeeland (mountainbike), Honoré Hoedt (atletiek, middenlange afstandslopen), Bert Romp (paardensport, springen), Nella Heemskerk-Krol (schietsport, kleiduiven en skeet), Jack Edelaar (bowling) en Henk Meijer (taekwondo).

In de afsluitende bijeenkomst op 6 mei liet Ron Steens, vanuit zijn achtergrond als ex hockey-international en nu werkzaam bij Interim Management GITP, zijn licht schijnen over de kunst van het coachen.

Verbeteren

Het idee MasterCoach in Sports is ontstaan vanuit de praktijk. De hoogste bondsopleidingen blijken niet helemaal aan te sluiten bij de eisen die aan topcoaches worden gesteld door het internationale topsportniveau. Robert van Cingel, projectleider vanuit NOC*NSF: "We gaan er vanuit dat de coaches over genoeg kennis en ervaring beschikken in hun eigen tak van sport. MasterCoach in Sports is sportoverstijgend en steekt vooral in op het verbeteren van gedragsvaardigheden, zoals attitude, leidinggeven en sociaal-communicatieve vaardigheden."

Kenmerkend voor de inhoud van het programma is dat deze goed te vertalen is naar de sportspecifieke situatie van alle afzonderlijke coaches. De deelnemers worden als groep onderricht over onderwerpen als groepsdynamica en teambuilding, spanningsbeleving, controle en stress, coachbaarheid van sporters, situationeel leiderschap, kernkwaliteiten en communicatie. Naast deze gezamenlijke activiteiten kan de coach zijn individuele onderdelen invullen. Thema's als mediatraining, trainingsleer, sportmarketing, voeding, doping en timemanagement zijn erg gewild. Op deze manier is het gehele programma individueel maatwerk. Iedere coach ontwikkelt en volgt zijn eigen persoonlijk opleidingsplan.

(6 mei 2003)