Nederlands Uitgeversverbond

NUV nog niet tevreden over wetsvoorstel auteursrecht

De Tweede Kamer heeft aangegeven een tweede schriftelijke ronde te wensen over het wetsvoorstel tot uitvoering van de richtlijn auteursrecht en naburige rechten in de informatiemaatschappij. Op 17 maart 2003 verscheen de Nota van de Minister van Justitie naar aanleiding van het verslag van de Tweede Kamer met antwoorden op de meer dan 200 kritische kamervragen, vergezeld van een Nota van Wijziging met de nodige verbeteringen. Inmiddels heeft de Vaste Commissie voor Justitie van de Tweede Kamer een Nader Verslag aangekondigd. Het NUV heeft samen met de partners in de Stichting Auteursrechtbelangen een uitvoerige reactie geschreven, waarin alle resterende bezwaren zijn toegelicht. Het NUV heeft daarnaast een eigen commentaar bij de Tweede Kamer ingediend.

Een tweede Nota van Wijziging is, voordat het dossier rijp is voor plenaire behandeling, noodzakelijk. Veel onduidelijkheden moeten worden weggenomen en in enkele bepalingen is volgens het NUV nauwere aansluiting bij de richtlijn vereist om strijd daarmee te voorkomen en beperkingen in de Nederlandse Auteurswet niet onnodig ruimer uit te leggen dan nu reeds het geval is. Dit geldt onder meer voor de bepalingen inzake bronvermelding, raadpleging in bibliotheek en incidentele verwerking van een werk in een ander werk. Over andere voorgestelde artikelen is ten behoeve van de rechtszekerheid opheldering van de bedoeling van de wetgever nodig. Dat geldt onder meer voor de voorstellen voor de persexceptie en knipselkranten, het citaatrecht en de onderwijsexceptie.

Het NUV staat in hoofdlijnen het volgende beleid inzake het privégebruik voor:

* het kopiëren voor eigen gebruik dient beperkt te blijven tot het privédomein en mag geen ruimte geven voor oneigenlijk gebruik door tussenpersonen;

* het elektronisch kopiëren van geschriften dient aan dezelfde voorwaarden te worden gebonden als het reprografisch kopiëren.

De volledige tekst van de reacties van de Stichting Auteursrechtbelangen en van het NUV zijn op te vragen bij het secretariaat Juridische Zaken.

« terug