Persbericht

Datum:
03-05-2003


---

Uniek educatieproject over de beleving van water

Waterschap Rijn en IJssel, de gemeente Doetinchem, provincie Gelderland en de ANWB hebben een uniek onderwijspakket over de beleving van de Oude IJssel laten ontwikkelen. De methodiek, met naast de theorie ook een excursie en een doe-middag voor de kinderen, kan straks ook bij andere ecologische verbindingszones worden toegepast.

?Kijk! Daar stroomt de Oude IJssel!?

Dat is de naam van het project dat schoolkinderen actief betrekt bij hun directe leefomgeving en de Oude IJssel als ecologische verbindingszone onder de aandacht brengt. Op een creatieve manier, met een onderlinge verdeling in diersoorten die van het ene natuurterrein naar het andere moeten zien te komen, wordt gepresenteerd hoe een ecologische verbindingszone beleefd kan worden. Niet alleen voor de jeugd, maar ook voor oudere inwoners van Doetinchem.

Ecologische verbindingszone

De mogelijkheid voor dieren en planten om zich van het ene naar het andere natuurgebied te verplaatsen langs de Oude IJssel liet te wensen over. Die ruimte werd meer en meer geclaimd door mensen die willen wonen, werken en recreren. Daarom nam de provincie Gelderland het besluit de Oude IJssel aan te wijzen als ecologische verbindingszone binnen de ecologische hoofdstructuur. Inmiddels werken verschillende organisaties, waaronder Waterschap Rijn en IJssel, provincie Gelderland en diverse gemeenten aan het realiseren van zo?n verbindingszone.

Inhoud lespakket

De Stichting onderwijs- en milieuprojecten (SOM) in Nijmegen ontwikkelde het pakket voor groep 7 van het basisonderwijs. Vanuit vier typen beleving van natuur (gebruikers, recreanten, onderzoekers, kunstenaars) wordt de Oude IJssel bekeken. De een beleeft natuur als de aankleding van een recreatieplek, de ander waardeert de natuur door zijn veelheid aan planten en dieren. Elk type heeft zijn eigen krant met opdrachten. Al snel wordt duidelijk waarom er verbindingszones en stapstenen zijn.

Route
Zes plekken langs de Oude IJssel zijn geselecteerd waar de excursies plaatsvinden van de zes scholen uit Doetinchem die aan het project deelnemen. Op die onderdelen van de ecologische verbindingszone worden ook borden geplaatst en de schoolkinderen wordt gevraagd een originele naam voor hun eigen plek te bedenken. De groepen starten begin mei met het project. Op vrijdag 12 september worden de borden officieel en feestelijk onthuld.

Samenwerking
De ANWB lanceerde het basisidee dat door de provincie Gelderland, de gemeente Doetinchem en Waterschap Rijn en IJssel werd omarmd. In nauw overleg met de deelnemende partijen is het materiaal ontwikkeld.


---
Noot voor de pers:
Voor nadere informatie, het complete artikel of foto?s van het project is Hans Bijen van de unit Communicatie van Waterschap Rijn en IJssel beschikbaar. Ook is de pers van harte welkom bij een van de excursies met de schoolkinderen.
Hans Bijen is bereikbaar onder telefoonnummer 0314 ? 369367, of mobiel 06 -22 200 178.