Ingezonden persbericht


"BETER BODEGRAVEN"

secretariaat:

J. Boom Aan het college van B&W

Vossestaart 2 van de Gemeente
2411 ML Bodegraven Raadhuisplein 1
RABO rek. : 39.88.14.325 2411 BD Bodegraven
E-mail : info@beterbodegraven.nl

jaap.arens@planet.nl

Url : www.beterbodegraven.nl

Bodegraven, 6 mei 2003

betreft: uitkomsten onderzoek RIVM/aanrijtijd ziekenwagens

Geacht college,

Naar aanleiding van een bericht verschenen in de Staatscourant van heden 6 mei 2003 wil de fractie van "Beter Bodegraven" de navolgende vragen stellen in overeenstemming met artikel 38 lid 4 van het "Reglement van Orde."

Heeft het college kennis genomen van het artikel in de Staatscourant en/of van de Telegraaf van heden 6 mei 2003 inzake het niet voldoen aan de richtlijnen ter zake van de aanrijtijden van ziekenwagens in Nederland?

Volgens onderzoek verricht door het RIVM blijkt dat meer dan een miljoen Nederlanders in een gebied wonen waar de ziekenwagen niet binnen vijftien minuten aanwezig kan zijn. Om toch iedereen in geval van nood tijdig hulp te kunnen bieden moeten volgens het RIVM er honderd standplaatsen voor ziekenwagens bijkomen.

Volgens het RIVM zijn er nu nog 195 standplaatsen voor ziekenwagens. Het Ministerie van Volksgezondheid is voornemens om tot een grondige herschikking van standplaatsen te komen en een uitbreiding van het aantal ziekenwagengarages. Al met al wil het departement een dekkingspercentage van 97 procent halen. Dat betekent dat er veertig nieuwe standplaatsen moeten bijkomen, een kostenpost van 90 miljoen euro. Momenteel is slechts 93 procent van alle Nederlanders verzekerd van tijdige ambulancezorg. De RIVM stelt verder dat zij berekend heeft dat vijftig van de huidige standplaatsen moeten verhuizen en dat de grote steden ziekenwagens zouden moeten afstaan aan het platteland, waar in sommige gevallen de situatie ernstig is. Ook moeten betere afspraken gemaakt worden tussen gemeenten. Nu bepalen gemeenten zelf de spreiding van hun standplaatsen.

Onderschrijft het college de opvatting van de fractie van "Beter Bodegraven" dat opgemelde voorziening ten behoeve van de inwoners van Bodegraven en meer specifiek voor Nieuwerbrug verder geoptimaliseerd kan en moet worden?

Welke extra activiteiten is daarom het college voornemens te ontplooien in het licht van deze landelijke ontwikkelingen zodat een verbetering van de aanrijtijden (op korte en op langere termijn) van ziekenwagens kan verbeteren voor Bodegraven, de Meije en Nieuwerbrug?

De fractie van "Beter Bodegraven" ziet graag dat in Bodegraven een eigen ziekenwagenstandplaats gerealiseerd wordt.

Overweegt het college ook om in Bodegraven een eigen ziekenwagenstandplaats te doen vestigen?

Kan het college daarbij inzicht verschaffen in de financiële consequenties voor de gemeente Bodegraven?

Uw reactie tegemoet ziende,

Met vriendelijke groet,

De fractie van "Beter Bodegraven"

Jaap Arens
fractievoorzitter


---- --