Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Reactie milieufederatie op college-programma Noord-Holland

Zaandam, 6 mei 2003 ­ De Milieufederatie Noord-Holland is aangenaam verrast door het akkoord dat VVD, CDA, D66 en Groenlinks hebben gesloten voor een nieuw provinciebestuur. De collegepartijen spreken zich uit voor verstedelijking binnen de grenzen van de bestaande bebouwing en voor herstructurering van bestaande bedrijventerreinen . Het buitengebied wordt daardoor gespaard. Schiphol wordt aan banden gelegd: bij een nieuwe start- en landingsbaan moet een andere baan gesloten worden. Ook komen er actieplannen voor het verbeteren van lokale luchtkwaliteit en het terugdringen van fijnstof. Fiets en openbaar vervoer staan hoog in het vaandel.

De Milieufederatie is opgetogen over het feit dat de wegverbinding tussen A6 en A9, die dwars door het Geingebied en rakelings langs het Naardermeer was geprojecteerd, geschrapt is. De bereikbaarheid op de as Amsterdam - Almere zal verbeterd worden door opwaardering van bestaande wegtracé's. De Milieufederatie Noord-Holland verwacht dat hierdoor voldoende ruimte ontstaat om tegelijkertijd het waardevolle landschap langs Gein, Vecht en IJmeer op te waarderen.
De Milieufederatie plaatst ook kritische kanttekeningen bij het collegeprogramma. Zo mist zij een visie op natuurlijker waterbeheer. De collegepartijen geven de voorkeur aan technische, niet-duurzame, maatregelen om wateroverlast tegen te gaan, zoals hogere dijken en sterkere gemalen. Ruimte voor waterberging komt pas als allerlaatste mogelijkheid ter sprake, terwijl o.a. de staatscommissie Waterbeheer in de Eenentwintigste Eeuw juist die maatregel als meest wenselijk en kansrijk heeft aangewezen. Ook mist de Milieufederatie in het collegeprogramma een moderne visie op de landbouw in de Randstad. De landbouw in deze regio zou zich moeten voegen naar de behoefte van de stadsbewoners aan een groene en gevarieerde omgeving. Door de landbouw primair op te vatten als economische bedrijvigheid, wat de nieuwe collegepartijen doen, zetten zij de deur wijd open naar ongewenste ontwikkelingen in het buitengebied, zoals ongebreidelde toename van schuren en kassen, koeien op stal, en aantasting van de waterkwaliteit.
De collegepartijen zeggen dat zij willen samenwerken met maatschappelijke organisaties en de traditionele tegenstelling tussen milieu en economie zullen overbruggen. De Milieufederatie Noord-Holland neemt deze handreiking aan, maar zal tegelijkertijd het nieuwe provinciebestuur kritisch beoordelen op zijn daden.
Voor meer informatie (