Ingezonden persbericht


Persbericht

Biologische sector teleurgesteld over uitspraak Raad van State over gemanipuleerd koolzaad

Wie garandeert de keuzevrijheid voor gentechvrij voedsel?

Het schorsingsverzoek van Greenpeace, Biologica en anderen bij de Raad van State inzake een vergunning voor proeven met gemanipuleerd koolzaad aan Advanta Seeds is afgewezen. De voorzitter van de afdeling bestuursrechtzaak was van mening dat de Wet milieugevaarlijke stoffen geen ruimte biedt om bij de vergunningstoetsing het (economische) belang van biologische boeren om gentechvrij te kunnen produceren, mee te nemen.

Volgens de voorzitter gaat het uitsluitend om een veiligheidsbeoordeling voor mens en milieu en hier ziet zij geen 'onaanvaardbare risico's '. Een opmerkelijk statement omdat hier het voorzorgsbeginsel van toepassing is en de vergunningverlener dus overtuigd zou moeten zijn van de veiligheid van de proef.

Over het risico op uitkruising buiten de 400 meter bufferzone zegt de voorzitter dat dit 'verwaarloosbaar klein' is. Dit terwijl bekend is dat koolzaadpollen zich via insecten over kilometers afstand kunnen verspreiden. Verder twijfelt de voorzitter blijkens haar uitspaak of een aantal maatregelen die in de vergunning zijn beschreven om ook na de vergunningsperiode nog opslag van gemanipuleerd koolzaad te bestrijden wel rechtmatig is. Aangezien dit volgens haar niet spoedeisend is verwijst ze daarbij naar de bodemprocedure.

Vanzelfsprekend is Biologica zeer teleurgesteld over deze uitspraak. De Raad van State heeft een smalle beoordeling van de wet toegepast. Hiermee blijven de essentiële vragen zoals; hoe kan de biologische sector gentechvrij blijven, wat is een aanvaardbaar risico voor mens en milieu en wie is aansprakelijk bij schade, onbeantwoord.

De breed gedragen politieke wensen om een gentech-vrije voedselsstroom te garanderen en anderzijds ook de biologische productie te stimuleren zullen derhalve vooral via een politieke lobby onder de aandacht moeten worden gebracht. Zonder duidelijke regels voor aansprakelijkheid en co-existentie tussen gentech en niet gentech zijn beide beleidsdoelen onhaalbaar. Daarom zal Biologica samen met maatschappelijke organisaties verder lobbyen voor deze doelen.

Einde persbericht

Meer informatie voor de redactie:

Biologica, Maaike Raaijmakers of Bert van Ruitenbeek, tel: 030-2339970, e-mail: raaijmakers@platformbiologica.nl.