Gemeente Lisse

06-05-2003 Seniorenraad Lisse krijgt gestalte

In het eerste kwartaal van dit jaar hebben de eerste vergaderingen plaatsgevonden van de Seniorenraad Lisse in oprichting. In de komende maanden gaat de seniorenraad hard aan de slag met het uitwerken en formaliseren van haar taken en bevoegdheden. Rond de zomer wordt de raad officieel geïnstalleerd.

Een van de speerpunten uit de nota Ouderenbeleid van de gemeente Lisse die in 2001 is vastgesteld, is de oprichting van een seniorenraad. Een dergelijke raad behartigt de belangen van Lissese ouderen en adviseert de gemeente (en eventueel andere instanties) over zaken die ouderen aangaan.
Om de doelstellingen van ouderenbeleid te realiseren (waaronder de oprichting van de seniorenraad) heeft de gemeente projectleider José van Heuven aangesteld. De projectleider zal de seniorenraad in oprichting begeleiden tot de formele installatie. Daarna gaat de seniorenraad zelfstandig en onafhankelijk haar werk doen.

Leden
De seniorenraad bestaat uit zeven leden met elk een plaatsvervangend lid. De drie ouderenbonden (Protestants Christelijke Ouderenbond, Algemeen Nederlandse Bond voor Ouderen en de Katholieke Bond van Ouderen) hebben elk een lid voorgedragen. Twee leden zijn voorgedragen door de cliëntenraden van de woonzorgcentra Rustoord en Berkhout. De twee overige leden zijn ongebonden. Een overzicht van de leden vindt u op de pagina Bestuur en Organisatie -> Commissies -> Seniorenraad -> Samenstelling.

Formalisering
De seniorenraad vindt een gedegen wettelijke basis voor haar functioneren van groot belang. De seniorenraad krijgt de vorm van een gemeentelijke commissie die adviseert aan het college van burgemeester en wethouders. De taken en bevoegdheden van een dergelijke commissie worden in een verordening vastgelegd. In die verordening worden ook afspraken gemaakt met het college van burgemeester en wethouders, bijvoorbeeld over hoe het college met adviezen van de seniorenraad omgaat. Verder wordt er een huishoudelijk reglement opgesteld en een jaarplan geformuleerd.

Om ideeën op te doen voor de verordening en het jaarplan onderneemt de seniorenraad verschillende oriënterende activiteiten. Inmiddels heeft de seniorenraad een werkbezoek afgelegd aan de seniorenraad van Uithoorn. Bovendien hebben er gesprekken plaatsgevonden met het LOIS (Landelijk Ondersteunings- en informatiecentrum Seniorenraden) en het Platform Gehandicaptenbeleid Lisse. In het jaarplan wordt in elk geval de advisering opgenomen over het vraagcentrum voor wonen, zorg en welzijn dat de gemeente Lisse en Trias Woondiensten willen opzetten. De seniorenraad hoopt voor de zomer klaar te zijn met het opstellen van de verordening, het jaarplan en het huishoudelijk reglement. De bedoeling is dat de leden in juli officieel worden benoemd.

Informatie
Voor nadere informatie over de Seniorenraad Lisse kunt u contact opnemen met de secretaris, de heer H. Hardonk, telefoonnummer (0252) 412 224.