Regering.nl

16 apr 2003
Jaarboek: wisselend beeld grote stedenbeleid

In afwijking van de landelijke trend groeit het aantal banen in de grote steden nog wel. Ook de bedrijvigheid neemt toe in vergelijking met de rest van het land. Leefbaarheid en criminaliteit blijven de belangrijkste problemen.

Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het Jaarboek Grote Stedenbeleid 2002. Het jaarboek geeft een overzicht van de ontwikkelingen en de resultaten van het Grote Stedenbeleid (GSB).

Banen en bedrijven
Het beleid heeft er mede toe bijgedragen dat er vooruitgang is geboekt in het scheppen van nieuwe banen en het terugdringen van de (langdurige) werkloosheid. In tegenstelling tot de landelijk trend groeit het aantal banen in de steden nog wel. Ook daalt het percentage langdurig werklozen en bijstandsgerechtigden in de steden sterker dan in het hele land.

Door een grote groei in dienstensector is ook de economische concurrentiepositie van de stad verbeterd. De totale bedrijvigheid en het aantal starters neemt in de steden sterker toe dan het landelijk gemiddelde.

Leefbaarheid en veiligheid
In de afgelopen jaren zijn meer mensen in de steden komen wonen en is het eigen-woningbezit toegenomen. Daar staat tegenover dat leefbaarheid en criminaliteit problematisch blijven.

Bij de leefbaarheid is sprake van een toenemend gevoel van verloedering en onveiligheid in de steden, er is bovendien een toename van de geregistreerde criminaliteit. Uit het onderzoek blijkt verder dat de concentratie van etnische minderheden en van mensen die langdurig van de bijstand afhankelijk zijn, in de meeste steden in het afgelopen jaar weer is toegenomen.

Grote Stedenbeleid
In 1994 is begonnen met het Grote Stedenbeleid. Het beleid is gericht op de dertig grote en middelgrote steden in Nederland en heeft tot doel de sociaal-economische en ruimtelijke problemen (in de achterstandswijken) van deze steden aan te pakken.

Het jaarboek GSB 2002 is opgesteld door het onderzoeksbureau Ecorys. De resultaten van het onderzoek zijn te vinden op de vernieuwde website over het Grote Stedenbeleid.

Bron:



Zie het origineel http://www.regering.nl/actuee...SourcePageID=7466 . Persbericht ministerie van BZK

Zie ook:

- Landkaart van de dertige grote steden

- Overzicht werkbezoeken van minister Remkes en staatssecretaris Hessing