Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Dossier Klassieke vogelpest

Wijziging Regeling subsidie opkoop in vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003
dd. 06-05-2003

Toelichting voor de Staatscourant

Met de onderhavige regeling worden eveneens de parelhoenders onder de regeling gebracht. Vanwege het voortduren van de vervoersbeperkingen ontstaan ook bij deze diercategorie welzijnsproblemen. Normaliter worden deze dieren rond een leeftijd van 11 weken geslacht. Dit is vanwege de vervoersbeperkingen nu niet mogelijk. De welzijnsproblemen ontstaan doordat de dieren agressief naar elkaar worden met kannibalisme tot gevolg. Als criterium voor de welzijnsproblemen is genomen de periode gedurende welke de dieren deel uit maken van een koppel.

Met de onderhavige regeling vindt tevens een uitbreiding van de gebieden plaats waarin de regeling van kracht is. Dit onderdeel van de regeling werkt terug tot en met 3 mei 2003.

Voor het overige is de regeling ongewijzigd gebleven. Dit betekent onder meer dat ook voor deze wijziging geldt dat de regeling nog kan worden aangepast indien dat in verband met de communautaire goedkeuring, dan wel wegens het van kracht worden van een communautaire regeling terzake noodzakelijk is. Betalingen vinden plaats onder voorbehoud van goedkeuring van de opkoopmaatregel door de Europese Commissie. Verder geldt de verplichting om alle op de betrokken bedrijfslocatie aanwezige levende vleeskuikens, vleeseenden, vleeskalkoenen en parelhoenders voor opkoop aan te bieden. Dit om herhaalde opkoop ter destructie te voorkomen. Ook voor bedrijven die al onder de regeling vielen, en vanaf datum inwerkingtreding van de onderhavige regeling, vleeskuikens, vleeseenden of vleeskalkoenen ter opkoop aanbieden, geldt thans de verplichting om ook de op de betrokken bedrijfslocatie aanwezige parelhoenders voor opkoop aan te bieden. De vergoeding voor de parelhoenders is, gelijk de vergoeding voor de vleeskuikens, vleeseenden en vleeskalkoenen, gebaseerd op 80% van de vergoeding die worden uitgekeerd in het kader van de veterinaire ruimingen op grond van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER
EN VISSERIJ,

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER EN VISSERIJ,

Gelet op artikel 2 van de Kaderwet LNV-subsidies;

Besluit:

Artikel I

De Regeling subsidie opkoop in vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003^1 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel e komt als volgt te luiden:
e. vervoersbeperkingsgebieden: de gebieden, zoals deze zijn omschreven in bijlage I bij de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003, zoals deze luidt op 29 april 2003;
2. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel i door een puntkomma, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende: j. parelhoenders: parelhoenders van post 0105 99 50 van de gecombineerde nomenclatuur, als bedoeld in rubriek 297 van het beschrijvingsbiljet.

B

In artikel 2 wordt de zinsnede ''vleeskuikens, vleeseenden en vleeskalkoenen'' vervangen door: vleeskuikens, vleeseenden, vleeskalkoenen en parelhoenders.

C

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste en derde lid wordt de zinsnede ''vleeskuikens, vleeseenden en vleeskalkoenen'', vervangen door: vleeskuikens, vleeseenden, vleeskalkoenen en parelhoenders. 2. Onder vervanging van de punt aan het slot van het tweede lid, onderdeel d door een puntkomma, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:
e. parelhoenders die gedurende een periode van tenminste 84 dagen deel uitmaken van een koppel.

D

In artikel 4, eerste en tweede lid, artikel 5, tweede lid en artikel 6, derde lid, wordt de zinsnede ''vleeskuikens, vleeseenden en vleeskalkoenen'', vervangen door: vleeskuikens, vleeseenden, vleeskalkoenen en parelhoenders.

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag van dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, met dien verstande dat onderdeel A, sub 1, terugwerkt tot en met 3 mei 2003.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER
EN VISSERIJ,

1 Stcrt. 2003, 52, laatstelijk gewijzigd bij ministeriële regeling van 23 april 2003 (Stcrt. 78).

Regeling


---