Gemeente Den Haag

2003-05-06: Time Out-project van start voor Haagse leerlingen


---

De gemeente Den Haag wil door een sluitende aanpak voorkomen dat leerlingen van het voortgezet onderwijs te vroeg de school verlaten. Het Time Out-project is bedoeld om een leemte in deze aanpak op te vullen. Leerlingen die vanwege incidenten op de school niet te handhaven zijn, worden voor maximaal drie maanden elders opgevangen. Op de Time Out-voorziening krijgen de kinderen een gedragstraining en onderwijs. Na deze periode gaan de leerlingen weer terug naar hun eigen school. Het project start na de zomervakantie.

Het project werkt met leerlingen waarvan de school het vertrouwen heeft dat ze na een korte en krachtige interventie weer terug kunnen naar hun eigen klas. Het Time Out-project werkt met kleine groepen (maximaal acht personen per groep). Het programma bestaat uit twee gedeelten: een gedragsprogramma en een onderwijsprogramma om te voorkomen dat er achterstanden in het lesprogramma op school worden opgelopen.

De gemeente Den Haag is opdrachtgever; het dagtrainingscentrum van het Leger des Heils voert het project uit. Jaarlijks kunnen 80 à 90 Haagse leerlingen aan Time Out deelnemen.
Het project helpt dus leerlingen die vanwege incidenten tijdelijk niet op de eigen school gewenst zijn en leerlingen met een gedragsproblematiek die door een korte interventie te verhelpen valt.

De Time Out-voorziening is uitdrukkelijk niet bedoeld als vergaarbak voor leerlingen waar scholen niet meer mee verder kunnen. Het gaat om een gerichte interventie, die er toe leidt dat leerlingen op de eigen school kunnen blijven. Leerlingen worden tot het project toegelaten op voordracht van de gemeentelijke Verwijscommissie, via de leerplichtambtenaar van de school. Scholen en andere professionele verwijzers worden op korte termijn geïnformeerd over het project.