Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Van het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog'

Utrecht, 6 mei 2003 - Op woensdag 7 mei 2003 zullen zich tenminste veertien actievoerders tegen kernwapens voor de kantonrechter te Den Bosch moeten verantwoorden voor diverse overtredingen. Deze zouden zij hebben begaan toen zij op 18 januari van dit jaar deelnamen aan de zogenaamde 'burgerinspectie' van de Vliegbasis Volkel.
De behandeling van de rechtszaken begint om 09.30 uur, in de rechtbank aan de Leeghwaterlaan 8 te Den Bosch.

Een activiste, Mariette Moors, moet zich voor een eerdere overtreding verantwoorden. Naast Mariette Moors, die al diverse malen terzake van acties op de vliegbasis Volkel voor de rechter stond, maakt ook de oud-luchtmachtkapitein mr. Meindert Stelling deel uit van de groep activisten die op 7 mei voor de kantonrechter zullen staan.

Meindert Stelling zwengelde in de tachtiger jaren als beroepsofficier de discussie inzake de rechtmatigheid van de kernbewapening aan in Nederland. In reactie daarop oordeelde de minister van defensie hem geen goed officier vanwege het feit dat hij niet bereid was gebleken alle opdrachten terzake van het gebruik van kernwapens onvoorwaardelijk uit te voeren.

Van de actievoerders zullen er in ieder geval dertien 13 worden bijgestaan door mr. Erik Hummels, die een aantal principiele verweren zal voeren. Meindert Stelling, die in vorige processen is opgetreden als deskundige op het terrein van de nucleaire strategie en het internationaal humanitair recht, zal zijn eigen verdediging voeren.

Tijdens de burgerinspectie op 18 januari werden in totaal 125 vredesactivisten gearresteerd. Zij moeten in verschillende groepen en op verschillende data voor de kantonrechter verschijnen. Ook op 21 mei en 4 juni zijn er rechtszaken van burgerinspecteurs, eveneens bij de kanton rechter in Den Bosch.

Noten voor de pers:


* Nadere informatie kan worden verkregen bij mr. Meindert Stelling, tel. 0172 - 473687.


* Verslag en foto's van de burgerinspectie op 18 januari op: http://www.vredessite.nl/kernwapens/2003/volkelinsp1801.html


* De feiten over kernwapens in Nederland op:
http://www.vredessite.nl/kernwapens/factsheet.html


* Informatie over de rechtszaken op 21 mei en 4 juni bij Rob Boogert. Akties tegen Kernwapens, 070-3890235.


-- 24 mei Het einde van de overconsumptie http://www.omslag.nl/aanloop.htm Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - omslag@omslag.nl Postbus 81 - 5600 AB Eindhoven - 040-2910295 - http://www.omslag.nl