Gemeente Groningen

Jaarverslag 2002 Bezwaarschriftencommissie gereed

Het College heeft kennisgenomen van het jaarverslag van de Commissie voor de behandeling van bezwaarschriften sociale zaken en werk. In het jaarverslag constateert de commissie dat zij in slechts 8% van de gevallen moest afwijken van het preadvies van de gemeentelijke dienst Sociale Zaken en Werk (SOZAWE). Met inachtneming van de kanttekeningen van de commissie vindt het College dit een alleszins redelijk percentage. Verder bleek dat bijna 75% van het aantal zaken binnen de wettelijke termijn behandeld werd en het College daarover tijdig kon besluiten. Zes klanten besloten in 2002 een gerechtelijke procedure te starten wegens het niet tijdig nemen van een besluit op bezwaar.

Procedure
Een cliënt van de dienst Sociale Zaken en Werk kan bij een voor hem ongunstige beslissing besluiten tot het schrijven van een bezwaarschrift. In 643 gevallen was de dienst het niet eens met de bezwaarmakende cliënt en schreef een preadvies voor de commissie. De commissie controleert en beoordeelt de preadviezen van SOZAWE.

De commissie bestaat uit gemeenteraadsleden en externen en is onafhankelijk van de dienst. Het College neemt de uiteindelijke beslissing over een bezwaarschrift op basis van het advies van de commissie.
Samenvoeging kamers
Sinds mei vorig jaar zijn de twee kamers van de commissie samengevoegd tot één. Hierdoor konden samenhangende zaken gelijktijdig worden behandeld. Met als gevolg dat het sneller tot een inhoudelijke behandeling kon komen. Het College vindt dit een duidelijk voordeel voor de cliënt. Het jaarverslag 2002 is het eerste integrale jaarverslag van de gezamenlijke kamers.
Kwaliteitsverbetering
Het College is verheugd over de door de commissie geconstateerde kwaliteitsverbetering bij de dienst SOZAWE als het gaat om de afhandeling van bezwaarschriften. Dit is het resultaat van de stroomlijning van het werkproces op de afdeling Juridische Zaken en de verbrede inzetbaarheid van medewerkers van die afdeling.