Gemeente Amersfoort

Iraakse Amersfoorters krijgen tijdelijk extra hulp

datum: 2 mei 2003

De gemeente Amersfoort organiseert samen met de Stichting Nieuwkomers en Vluchtelingenwerk Amersfoort (NVA) vanaf 6 mei a.s. dagelijks van 15.00 tot 17.00 uur een open spreekuur voor Amersfoorters uit Irak. Tijdens dit spreekuur kunnen Irakezen in een ruimte bij het NVA aan de Bloemendalse Binnenpoort 7 terecht voor informatie. Ook biedt de ruimte gelegenheid tot contact met lotgenoten. Via internet kunnen Irakezen zich aanmelden voor hulp van het Rode Kruis bij het opsporen van informatie over familieleden of vrienden in Irak. Wanneer er communicatie met Irak mogelijk is, zullen mensen ook in de gelegenheid worden gesteld om kort te telefoneren met vrienden of familie.

Nu de grote gevechten in Irak zijn beëindigd is de onzekerheid voor Irakezen nog zeer groot. Daarom gaat de gemeente Amersfoort samen met de Stichting NVA een ruimte beschikbaar stellen waar de Irakezen uit Amersfoort vanaf 6 mei gedurende twee weken op werkdagen tussen 15.00 en 17.00 uur terechtkunnen voor hulp en informatie. In deze ruimte zal een computer met internetverbinding staan die de mensen mogelijk kan helpen met het opsporen van familie of vrienden in Irak. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de afdeling opsporing en contactherstel van het Rode Kruis. Een Iraakse medewerker van de gemeente, NVA begeleiders en vrijwilligers van Iraakse afkomst zorgen voor de bemensing van het spreekuur.
Veel Irakezen willen informatie over over reismogelijkheden en remigratieregelingen. Veel is nu onduidelijk. Met het dagelijks spreekuur kan informatie, die beschikbaar komt direct onder de Irakezen worden verspreid.
Amersfoort telt 574 inwoners met een Iraakse achtergrond.