Gemiva-SVG Groep


Stolwijk, april 2003
Lionsclub schenkt gift

De Baanbreker opent natte snoezelruimte

Activiteitencentrum De Baanbreker in Stolwijk neemt op dinsdag 6 mei een natte snoezelruimte in gebruik. De openingshandeling wordt om 14.00 uur verricht door drie leden van de Lionsclub Schoonhoven. De Lionsclub heeft de snoezelruimte bekostigd.

De Baanbreker is een activiteitencentrum voor mensen met een verstandelijke of een meervoudige handicap. Het biedt plaats aan zo'n zestig cliënten. Snoezelen betekent zowel zich ontspannen als actief zijn. Sommige cliënten kunnen door snoezelen ontspannen. Anderen worden actiever en zich meer bewust van hun omgeving.

De Baanbreker heeft vanaf 6 mei de beschikking over een zogenaamde 'natte snoezel'. Het activiteitencentrum ontving vorig jaar van de Lionsclub Schoonhoven een bedrag van 3400 euro om deze snoezelruimte te bekostigen. Met dit bedrag was het mogelijk de badkamer een ware metamorfose te laten ondergaan. Van een praktische ruimte is het nu een sfeervolle kamer geworden waar cliënten heerlijk kunnen ontspannen. Er staat nu een palmboom, er is een bubbelbuis, sfeerverlichting en een bubbelbad. Het geurende water, de mooie kleuren en rustgevende muziek prikkelen de zintuigen van de cliënten.

Sfeer
"We zijn heel blij met deze nieuwe snoezelruimte. Cliënten met een meervoudige handicap kunnen hier echt ontspannen", zegt Mirjam Pinkse, coördinerend begeleider van De Baanbreker. Zij vindt vooral het persoonlijke contact tijdens het snoezelen belangrijk. "Je bent heel persoonlijk bezig. Je geeft bijvoorbeeld een voet- of handmassage of je gaat gewoon lekker zitten. De aanwezigheid van de begeleider werkt vaak al rustgevend. Dat contact tussen cliënt en begeleider is door de sfeer die ontstaat, vaak gebonden aan het snoezelen. In de snoezelruimte vindt iemand het bijvoorbeeld prettig dat je hem masseert, maar daarbuiten wil hij niet dat je hem aanraakt. Je kijkt naar wat de cliënt prettig vindt, waar hij zich veilig bij voelt."

Gemiva-SVG Groep
Activiteitencentrum De Baanbreker is een onderdeel van de Gemiva-SVG Groep. Deze organisatie ondersteunt in de provincie Zuid-Holland bijna drieduizend mensen met een verstandelijke, lichamelijke of meervoudige handicap of niet-aangeboren hersenletsel.
Dit gebeurt bij mensen thuis, op school of in hun bedrijf, maar ook in een van onze (ongeveer 90) locaties. Het doel is ondersteuning te bieden die ertoe leidt dat mensen met een handicap zo veel mogelijk aan de samenleving kunnen deelnemen, waarbij zij zelf of met ondersteuning keuzes maken voor hun eigen levensomstandigheden en hun persoonlijke toekomst.

Snoezelen, wat is dat?
Als u hier klikt, treft u een artikel aan over snoezelen. Hierin wordt ingegaan op de achtergrond van snoezelen: waar komt het vandaan en wat betekent het voor cliënten.
Dit artikel is geschreven door de Gemiva-SVG Groep. U kunt de informatie desgewenst verwerken in uw artikel.