Ingezonden persbericht

52 x van Loon

een mediakunstwerk

ROTTERDAM, 20030411 -- Op 6 mei 2003 rondt Erik van Loon zijn mediakunstwerk "Volksmenner" af, waarin hij gedurende 52 weken elke week een ingezonden brief heeft verstuurd aan de landelijke media, opiniebladen en parlementariërs met als doel hen, de publieke opinie en de mediacratie naar zijn hand te zetten.

DE AANLEIDING

Op 6 mei 2002 werd Pim Fortuyn vermoord vanwege vrijheid van meningsuiting. Enige weken daarvoor had Arno van Roosmalen Erik van Loon afgewezen voor een expositie in Tent, omdat Erik van Loon te extrovert (naar het publiek toe) in plaats van introvert (naar het kunstwerk toe) werkt. In de week na de moord op Pim Fortuyn heeft Erik van Loon besloten om de kritiek van de organisator en programmeur van Tent ter harte te nemen door deze kritiek en de moord op Pim Fortuyn als uitgangspunten te gebruiken voor zijn mediakunstwerk.

HET MEDIAKUNSTWERK

Een week na de moord op Pim Fortuyn verstuurde Erik van Loon zijn eerste kunstwerk "Emancipatie" met als gevolg dat dit kunstwerk in 2 kranten werd gepubliceerd. Een week later werd zijn ingezonden kunstwerk "De Hoeksteen" 5 keer gepubliceerd, waarna hij alle redacties een open brief zond met daarin uiteengezet dat hij vrij van ideologie zijn kunstwerken aan alle kranten en opiniebladen toestuurt. Met als resultaat dat na 48 weken zijn kunstwerken ten minste 86 keer zijn gepubliceerd in verschillende Nederlandse media (zie tabel) en dat minstens 16.000.000 lezers (totaal alle oplages) zijn kunstwerken hebben gezien, danwel gelezen. Overigens laat hij zijn beste ingezonden kunstwerken ook nog vertalen in het Duits voor Spiegel, Stern und Welt en in het Engels voor Newsweek, Times and Economist.

DE KUNSTENAAR

Na zijn Bedrijfseconomische studie aan de HES-Rotterdam werd hij direct aangenomen aan de Willem de Kooning academie waar hij sinds zijn eerste studiejaar aan een ondefinieerbaar oeuvre van uiteenlopende kunstwerken werkt:
- In 1999 richtte hij met een paar vrienden het kunstenaarstijdschrift "De Weegschaal" op, waarna hij gedurende 7 edities als eindredacteur de leiding er over had.
- In 2000 lanceerde hij zijn eerste grote internationale kunstwerk "Kunst Verenigt Europa", waarmee hij de beelden van authentiek Europa verzamelde van vóór de introductie van de Euro. Voor zijn kunstwerk "Kunst Verenigt Europa" - met daarop 750 kunstwerken gemaakt door evenzovele kunstenaars uit 41 verschillende landen - is hij verschillende keren door de (inter)nationale pers geïnterviewd
- In 2001 maakte hij tijdens de manifestatie "Rotterdam Culturele Hoofdstad Europa" 2000 Meesterwerken, die gedurende 50 weken dag-en-nacht werden verkocht via 2 in Rotterdam verspreide kunstpalen. Aan de basis van de 2000 Meesterwerken staan 101 nageëigende linosneden van evenzoveel belangrijke Europese kunstenaars.
- In 2002 reisde hij met The Dutch Dream door het hele land en probeerde hij d.m.v "Van Loon Aandelen parties", een modern equivalent van Tupperware party, 1.000 Aandelen van 1.000 euro elk te verkopen totdat een maand na zijn grote show in off_corso Pim Fortuyn werd vermoord en hij zich als hedendaags kunstenaar volledig richtte op het mediakunstwerk "Volksmenner". Erik van Loon zal in 2003 zijn kunstproject The Dutch Dream weer oppakken.
Overigens heeft Erik van Loon sinds het begin van zijn mediakunstwerk "Volksmenner" niet stilgezeten want behalve de 52 ingezonden kunstwerken, heeft hij het afgelopen jaar ook 4 filmscripts geschreven, was hij genomineerd voor Kunstidols (Boijmans van Beuningen) en verkoopt hij sinds 1-1-2003 in 11 verschillende steden kunstpakketten verpakt in krantenpapier met daarin 102 kunstkaarten uit de 2000 Meesterwerken serie.



Ingezonden persbericht