Ingezonden persbericht

Internationale prijs voor 25 jaar vredeswerk Life Foundation

Mansukh Patel in het spoor van Arun Gandhi, Nelson Mandela en Desmond Tutu

ZETTEN, 20030506 -- De toekenning van de Howard Thurman Ecumenical Stained Glas Award 2003 door Morehouse College (Atlanta, USA) aan Mansukh Patel is een goed begin van het 25-jarig jubileum van Life Foundation. De vredesprijs is eerder uitgereikt aan Arun Gandhi, Jessie Jackson, Nelson Mandela, David Nobel en Aartsbisschop Desmond Tutu.

Het enorme mededogen met en de betrokkenheid bij mens en milieu heeft Mansukh Patel ertoe gebracht om op 6 mei 1978 samen met een groep van vier medestudenten aan de Universiteit van Bangor (Noord-Wales) Life Foundation op te richten. Inmiddels is deze organisatie wereldwijd uitgegroeid met een belangrijke afdeling in Nederland: Life Foundation International (LFI).

Van hieruit zijn de afgelopen jaren talloze hulpverleningsprojecten en trainingen gecoördineerd. LFI is gespecialiseerd in het toepassen van detraumatisatie-technieken in gebieden waar oorlog en conflict heerst. De hulptechnieken van LFI integreren lichaam, hart en geest en bewerkstelligen lichamelijk welzijn en emotioneel evenwicht. In samenwerking met onder meer de Verenigde Naties, Het Internationale Rode Kruis en andere hulpverlenings-organisaties zijn in Bosnië, Tsjetsjenië, Noord-Ierland, Soedan, Noord-Kaukasus, Oostelijk en Zuidelijk Afrika diverse hulpverleningsprojecten georganiseerd. LFI geeft ook in Nederland cursussen en seminars, waarbij mensen zelf-hulptechnieken aangeboden krijgen.

Als symbool van het gemeenschappelijk streven naar wereldvrede worden door LFI, overal ter wereld vredesmonumenten geïnstalleerd, vooral op plaatsen waar belangrijke beslissingen worden genomen op het gebied van politiek, cultuur en religie. In 1999 zijn op alle continenten van de wereld door prominente personen vlammen aangestoken die met elkaar zijn verenigd tot de World Peace Flame. Inmiddels branden miljoenen mensen wereldwijd kaarsen die zijn aangestoken aan de World Peace Flame. Vorig jaar is in Nederland het eerste World Peace Monument onthuld voor het vredespaleis in Den Haag.

Waarin schuilt het geheim van de niet-aflatende kracht, de 25-jarige trouw aan idealen en het succes van Life Foundation?

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Life Foundation wordt op 18 mei 2003 hierover het eerste deel van een speciaal evenement georganiseerd in Conferentiehotel Koningshof te Veldhoven. Hierbij worden presentaties gegeven door onder meer Savitri MacCuish (Directeur LFI en initiator van het World Peace Flame project) en Mansukh Patel (mede-oprichter van LFI). Het evenement vindt plaats in de sfeer van de beroemde TV-serie waarin Mansukh Patel uitleg geeft over de Bhagavad Gita. Het tweede deel vindt plaats op donderdag 2 oktober 2003, de geboortedag van Mahatma Gandhi. Tijdens dit jubileumjaar worden nog volop andere activiteiten, seminars en lezingen georganiseerd rondom de World Peace Flame.