Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Van het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog'

Nederlands aanbod deel te nemen aan stabilisatiemacht in Irak niet geloofwaardig

Utrecht, 6 mei 2003 - Het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' en het Iraaks Platform vinden het aanbod van de Nederlandse regering om deel te nemen aan een stabilisatiemacht in Irak niet geloofwaardig. Volgens het internationaal oorlogsrecht is de Amerikaans-Britse coalitie verantwoordelijk voor de veiligheid en stabiliteit in het door hen bezette gebied. Gezien de nog steeds voortdurende plunderingen, waarbij onder andere naar verluid acht miljoen handwapens onder de Iraakse bevolking terechtgekomen zijn, hebben de Amerikaanse en Britse troepen zich daar weinig aan gelegen gelaten. Tot dusver hebben beide Platforms nog geen enkel protest van de Nederlandse regering tegen deze situatie gehoord. Het aanbod om nu wel deel te nemen aan een stabiliteitsmacht om de veiligheid en stabiliteit te garanderen komt daarmee bijzonder ongeloofwaardig over.

Daar komt bij dat er aanwijzingen zijn dat de Nederlandse regering deelname aan die legermacht ook overweegt als er geen mandaat van de VN-veiligheidsraad is. Een dergelijke stabilisatiemacht komt neer op voortzetting van de invasie die anderhalve maand geleden door de Amerikaans-Britse coalitie zonder enige rechtsgrond is begonnen. Door hieraan deel te nemen schendt de Nederlandse regering wederom het destijds ingenomen standpunt de oorlog niet militair te steunen. Het is niet onwaarschijnlijk dat in Irak aanwezige Nederlandse troepen vroeg of laat bij oorlogshandelingen betrokken raken.

Het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' wijst er verder op dat ook als er wel een VN-mandaat zal zijn de stabilisatiemacht voor Irak gedomineerd zal worden door troepen van de Amerikaans-Britse coalitie, zodat het verschil met de bovengeschetste situatie marginaal zal zijn.
Met het Iraaks Platform is het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' van mening dat een VN-vredesmacht tenminste het gezag erkent van een Iraakse interim-regering die gekozen is door een nationale conferentie waaraan alle Iraakse groeperingen met enig draagvlak onder de Iraakse bevolking hebben deelgenomen.

Het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' is een
samenwerkingsverband van meer dan 200 organisaties en werkt sinds het najaar van 2002 nauw samen met het Iraaks Platform, een samenwerkingsverband van zo'n vijftien Iraakse organisaties in Nederland. Het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' organiseerde op 15 februari en 22 maart jl. een tweetal demonstraties tegen de oorlog tegen Irak waar zo'n 80.000 mensen aan deelnamen.

Noot voor de pers:


* Meer informatie bij: Jan Schaake, 030-2714376

* Informatie over samenstelling en activiteiten van het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' op: http://www.wereldcrisis.nl


* Alle lokale anti-oorlogsplatforms in Nederland op: http://vredessite.nl/nieuweoorlog/platforms.html


* Een overzicht van anti-oorlogsactiviteiten in Nederland op: http://vredessite.nl/nieuweoorlog/actieoverzicht.html


* Alle eerder uitgebrachte persberichten van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' op: http://www.omslag.nl (bij 'pers')

======= Einde persbericht ======================================


-- 24 mei Het einde van de overconsumptie http://www.omslag.nl/aanloop.htm Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - omslag@omslag.nl Postbus 81 - 5600 AB Eindhoven - 040-2910295 - http://www.omslag.nl