Gemeente Velsen

Velsen, 6 mei 2003

College neemt besluit over externe veiligheid in gebied Masterplan Spoorwegdelta

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft een besluit genomen over het gewenste veiligheidsniveau rondom twee LPG-vulpunten aan de Dokweg in IJmuiden, die binnen het gebied van Masterplan Spoorwegdelta vallen. Gekozen is voor een beperkte invulling met bedrijfsbebouwing van het terrein binnen de toekomstige, wettelijke contouren rondom de vulpunten.

Achtergrond
In het havengebied van IJmuiden zijn ruimtelijke ontwikkelingen gepland. Dit geldt met name voor het gebied dat valt binnen het Masterplan Spoorwegdelta. In dit kader wordt er ook een uitwerkingsplan Spoorwegdriehoek en een wijzigingsplan Halkade Zuid opgesteld.

Hoewel de huidige wetgeving dit nog niet vereist, is besloten bij de ontwikkeling van het gebied alvast rekening te houden met toekomstige regelgeving. Landelijk staat er immers nieuwe, strengere wetgeving op stapel: het Ontwerp-Besluit AMVB externe veiligheid. En die nieuwe regels maken een afgewogen besluit over het te accepteren veiligheidsniveau wenselijk.

Concreet gaat het om twee tankstations met een LPG-vulpunt gelegen aan de Dokweg 11 en 14. Het grootste risico vormen daarbij niet zozeer de LPG-opslagtanks zelf, maar het vullen van die tanks. Naast het besluit slechts een beperkte bedrijfsbebouwing rondom de vulpunten toe te staan, wordt dan ook bekeken of de frequentie en het tijdstip waarop gevuld wordt te beperken is. Het is mogelijk op grond van de milieuregelgeving, met behulp van een zogenaamde nadere eis, een gedragsregel op te leggen.

Verder zal het vulpunt dat gelegen is aan de Dokweg 14 (BP), als de regeling van kracht wordt zoals die nu is opgenomen in het Ontwerp-Besluit AMVB externe veiligheid, op termijn gesaneerd moeten worden. Andere risicobeperkende maatregelen die genomen kunnen worden, zijn het frequenter controleren van de LPG-installaties.